101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa DAB+ M10D 215,072 MHz
Napisz do nas
Zadzwoń do studia 41 200 20 20
Zoom na wieś
wtorek, 20 maja, 2025
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Strona główna AKTUALNOŚCI

Najlepsza Kromka Chleba z Piekarni R. Dobrowolski 

Fot. Marzena Smoręda

Fot. Marzena Smoręda

Rozstrzygnięto wojewódzki etap konkursu Kromka Chleba i wybrano najlepsze pieczywo w województwie świętokrzyskim. Najwyższe laury za wypieki według tradycyjnych receptur otrzymała Piekarnia R.Dobrowolski z Kielc.

Konkurs Kromka Chleba jest organizowany w ramach kampanii promocji Funduszu Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych przez Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego.

Jak powiedziała Izabela Byszewska – prezes zarządu Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego: – Wpadliśmy na pomysł konkursu dla piekarni lokalnych i rzemieślniczych, rodzinnych, spółdzielni, aby promować piekarzy, którzy wypiekają pieczywo według tradycyjnych receptur, z naturalnych składników, bez konserwantów i zachęcić konsumentów do spożywania chleba, który jest nie tylko smaczny, ale i zdrowy.

To pierwsza edycja konkursu, który odbywa się w 16 województwach. We wtorek, 18 kwietnia, odbyła się jego świętokrzyska odsłona. Zaprezentowano w Kielcach pyszne chleby, pieczone z ogromną piekarniczą wiedzą, doświadczeniem i sercem. Chleby zachwyciły smakiem jurorów, którzy jednogłośnie zwycięzcą konkursu Kromka Chleba ogłosili chleb żytni wypiekany w kieleckiej Piekarni R.Dobrowolski.

Piekarnia R. Dobrowolski z Kielc to rodzinna firma z tradycjami, która na kieleckim rynku działa nieprzerwanie od 1946 roku. Założył ją Edward Stasiński, żołnierz Września ’39, dziadek obecnych właścicieli, którzy są już trzecim pokoleniem kultywującym rodzinny interes.

– Nasza piekarnia działa wciąż korzystając z tych samych sprawdzonych, niezmienionych receptur i maszyn, co założyciel, mistrz piekarstwa. Każdy bochenek jest wyrabiany u nas ręcznie, co czuje się w każdym kęsie chleba robionego z serca. Gwarancją dobrego smaku jest również brak konserwantów, na które tak wielu z nas jest uczulonych. Podbudową bochenka są tylko rozczyny i naturalne kwasy, bez spulchniającej „chemii” czy polepszaczy smaku – powiedziała Bożena Halina Dobrowolska – właścicielka piekarni.

O jakości pieczywa z Piekarni R.Dobrowolski mogą świadczyć wyróżnienia i nagrody, które piekarze zdobyli za doskonały smak.

– Nasze produkty wpisane są na Listę Produktów Tradycyjnych prowadzoną przez Ministerstwo Rolnictwa, a Chleb Żytni Kielecki posiada znak Jakość Tradycja, który jest przyznawany produktom o najwyższej jakości i wciąż niezmiennej, minimum od 50 lat, recepturze. Sama piekarnia została odznaczona przez Związek Rzemiosła Srebrnym Medalem im. Jana Kilińskiego – mówiła Bożena Halina Dobrowolska.

Jednym z chlebów prezentowanych w konkursie był chleb pszenno-żytni wiejski na zakwasie z Piekarni „Smoręda” w Małogoszczu, której właścicielką jest Katarzyna Szmul, prawnuczka Jan Podstawki, który w 1938 roku założył piekarnię przy małogoskim Rynku. To najstarsza piekarnia rodzinna działająca w województwie świętokrzyskim.

Ogromna wiedza i doświadczenie pradziadka właścicielki pozwoliły na zdobycie uznania nie tylko lokalnych konsumentów, i przekazanie w 1962 roku piekarni w ręce zięcia Stanisława Smorędy. Ten wyuczył piekarskiego fachu swojego syna Adama Smorędę, który po śmierci ojca, od 1989 roku, był jego godnym następcą. Po śmierci Adama Smorędy, w 2022 roku, właścicielką piekarni została młoda, przedsiębiorcza Katarzyna Szmul, jego siostrzenica, która obecnie z pomocą cioci – Marii Smorędy, prowadzi produkcję i sprzedaż pieczywa, rozwija asortyment i inwestuje w nowe technologie. W Piekarni „Smoręda” pieczywo wypiekane jest na pszenno-żytnim zakwasie, bez konserwantów w piecu ceramiczno-węglowym.

Najwyższe laury w konkursie Kromka Chleba za wypieki według tradycyjnych receptur otrzymała Bożena Halina Dobrowolska - właścicielka Piekarni R.Dobrowolski w Kielcach / Fot. Marzena SmorędaNajwyższe laury w konkursie Kromka Chleba za wypieki według tradycyjnych receptur otrzymała Bożena Halina Dobrowolska – właścicielka Piekarni R.Dobrowolski w Kielcach / Fot. Marzena Smoręda
Fot. Marzena SmorędaFot. Marzena Smoręda
Najwyższe laury w konkursie Kromka Chleba za wypieki według tradycyjnych receptur otrzymała Bożena Halina Dobrowolska - właścicielka Piekarni R.Dobrowolski w Kielcach / Fot. Marzena SmorędaNajwyższe laury w konkursie Kromka Chleba za wypieki według tradycyjnych receptur otrzymała Bożena Halina Dobrowolska – właścicielka Piekarni R.Dobrowolski w Kielcach / Fot. Marzena Smoręda
Najwyższe laury w konkursie Kromka Chleba za wypieki według tradycyjnych receptur otrzymała Bożena Halina Dobrowolska - właścicielka Piekarni R.Dobrowolski w Kielcach / Fot. Marzena SmorędaNajwyższe laury w konkursie Kromka Chleba za wypieki według tradycyjnych receptur otrzymała Bożena Halina Dobrowolska – właścicielka Piekarni R.Dobrowolski w Kielcach / Fot. Marzena Smoręda
Najwyższe laury w konkursie Kromka Chleba za wypieki według tradycyjnych receptur otrzymała Bożena Halina Dobrowolska - właścicielka Piekarni R.Dobrowolski w Kielcach / Fot. Marzena SmorędaNajwyższe laury w konkursie Kromka Chleba za wypieki według tradycyjnych receptur otrzymała Bożena Halina Dobrowolska – właścicielka Piekarni R.Dobrowolski w Kielcach / Fot. Marzena Smoręda
Najwyższe laury w konkursie Kromka Chleba za wypieki według tradycyjnych receptur otrzymała Bożena Halina Dobrowolska - właścicielka Piekarni R.Dobrowolski w Kielcach / Fot. Marzena SmorędaNajwyższe laury w konkursie Kromka Chleba za wypieki według tradycyjnych receptur otrzymała Bożena Halina Dobrowolska – właścicielka Piekarni R.Dobrowolski w Kielcach / Fot. Marzena Smoręda
Tagi: chlebKielce
Udostępnij235Tweet147Wyślij
Poprzedni wpis

Trzy kolory do ogrodu. Dominik Strzelec o modnych trendach

Następny wpis

Biokomponenty do paliw głównie z produkcji rolniczej

Marzena Smoręda

Marzena Smoręda

Redakcja Publicystyki, dziennikarz

Następny wpis
Biokomponenty do paliw głównie z produkcji rolniczej

Biokomponenty do paliw głównie z produkcji rolniczej

KALENDARZ KONSUMENTA I ROLNIKA

0 Events loaded

 

  • Dzisiaj

    0

    Nic nie znaleziono

  •  

  •  

  •  

  •  

Kalendarz
    Kategoria
      Organizator
        Lokalizacja
          Polecane
          • Tylko promowane
          • Dołącz
          • Wyklucz
          Zobacz więcej

          No events found

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          Nie masz żadnych eventów na ten dzień

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          No mapped events found in this timeline

          Radio Kielce

          Radio Kielce - największe radio w regionie świętokrzyskim

          101,4 MHz Świętokrzyskie | 90,4 MHz Kielce | 100,0 MHz Włoszczowa | 215,072 MHz / KANAŁ 10D

          ul. Radiowa 4, 25-317 Kielce
          tel. 41 368 12 00
          fax. 41 344 65 44
          radio@radiokielce.pl

          Obserwuj nasze profile

          Brak wyników
          Zobacz wszystkie wyniki
          • AKTUALNOŚCI
          • KALENDARZ
          • KULINARIA
          • KOMUNIKATY
          • PORTALE RADIA KIELCE
            • Radio Kielce
            • Folk Radio
            • Podcasty Radia Kielce
            • Centrum Edukacji Medialnej
            • Projekt Praca
            • Wielka literatura w cyfrowym świecie

          Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" SA 2024.