Producenci jabłek coraz większą uwagę zwracają na uprawiane odmiany, ponieważ ma to wpływ na opłacalność produkcji. Odmiany różnią się wyglądem i smakiem owoców, wielkością plonu, podatnością na choroby oraz wymaganiami co do stanowiska i technologii uprawy. Muszą dostosować się też do gustów i wymagań konsumentów, zarówno na rynku krajowym, jak i zagranicznym.
Oto najpopularniejsze w Polsce odmiany jabłek towarowych.
Jabłoń Ligol
Ligol to polska odmiana, która powstała w Skierniewicach. Jest bardzo popularna ze względu na wybitny smak deserowy i słodko-kwaśny. Można wykorzystać ją do jedzenia na świeżo lub do przetworów i wypieków. Dobrze sprawdza się w uprawie towarowej ze względu na wytrzymałość na mróz, obfite plonowanie i dużą odporność na choroby typowe dla jabłoni. Ligol jest zimową odmianą jabłoni, której owoce dojrzewają w październiku. Owoce dobrze się przechowują i długo pozostają gładkie i błyszczące, prawie w całości pokrywają się rumieńcem. Jabłoń Ligol ma bardzo dużo zapylaczy i sama jest zapylaczem dla wielu odmian, dlatego warto sadzić ją w ogrodzie.
Jabłoń Champion
Champion, Szampion, Czempion to czeska odmiana jabłoni. Ma bardzo charakterystyczne owoce, wyróżniające się niezwykłym słodkim smakiem, przy tym ma kruchy miąższ. Drzewo rodzi równe, średniej wielkości owoce o jasnej matowej skórce z lekko rozmytym rumieńcem. To jesienna odmiana, której owoce pojawiają się we wrześniu, ale dobrze się przechowują do zimy.
Jabłoń Jonagold
Jonagold to jedna z najbardziej popularnych odmian towarowych, ponieważ jabłka są smaczne i bardzo ładnie wyglądają – mają grubą błyszczącą skórkę i ciemnopomarańczowy rumieniec. Owoce mają kwaskowaty smak. Drzewa tej odmiany rosną dość wolno i są średnio odporne na mróz, dlatego należy uprawiać ją na podkładkach. Jonagold daje regularne i obfite plony i jest bardzo odporna na parcha i mączniaka. Owoce są gotowe do zbioru w połowie października. To późna odmiana jabłoni, którą można długo przechowywać.