Rusza 23. edycja ogólnopolskiego Konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” 2024 na najlepszy regionalny i tradycyjny produkt żywnościowy. Kto może wziąć udział w konkursie? Jakie produkty można zgłosić do konkursu?
Organizatorami konkursu na szczeblu wojewódzkim są:
- Urząd Marszałkowski Województwa Świętokrzyskiego
- Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach
- Muzeum Wsi Kieleckiej – Park Etnograficzny w Tokarni
- Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego
W konkursie mogą wziąć udział wszyscy wytwórcy, którzy zadeklarują produkty spełniające odpowiednie warunki, przyślą wypełnione i własnoręcznie podpisane karty zgłoszenia do konkursu. Jeden producent może zgłosić jeden produkt w każdej kategorii. Zakwalifikowane produkty zostaną wystawione przez producentów do oceny podczas finału wojewódzkiego – 26 maja 2024 roku w Tokarni. Oceny dokona komisja konkursowa pod przewodnictwem prezes Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego. Krajowy organizator, czyli Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego, w trakcie konkursu przyzna również nominacje do nagrody „Perła 2024”, wytypowane spośród produktów nagrodzonych we wcześniejszych edycjach. Spośród nominowanych, Kapituła Krajowa Konkursu wybierze produkty, które będą odznaczone statuetką „Perła 2024” w trakcie Międzynarodowych Targów Smaki Regionów w Poznaniu.
Do konkursu można zgłosić żywnościowe produkty regionalne z terenu województwa świętokrzyskiego, czyli surowce lub wyroby, które mogą być przeznaczone do bezpośredniego spożycia lub sporządzania potraw. Regionalne produkty muszą być związane z określonym obszarem geograficznym, charakteryzować się szczególnymi cechami, często wynikającymi ze specyficznych warunków klimatycznych i glebowych regionu, z którego pochodzą. Powinny być wytwarzane w małej skali, tradycyjnymi metodami, wywodzić się z tradycji i zwyczajów kultywowanych w danym regionie oraz powinny być od dawna znane w okolicy. W konkursie nie mogą brać udziału gotowe potrawy.
Kategorie konkursowe:
I. Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego:
- produkty i przetwory mięsne
- produkty i przetwory z ryb
- produkty mleczne
- miody
II. Produkty regionalne pochodzenia roślinnego:
- przetwory owocowe
- przetwory warzywne
- produkty zbożowe
- wyroby cukiernicze
III. Napoje regionalne:
- napoje bezalkoholowe
- napoje alkoholowe
IV. Inne produkty regionalne
w szczególności łączące produkty roślinne ze zwierzęcymi (np. farsze)
Jak zgłosić się do konkursu?
Warunkiem udziału w konkursie jest przesłanie do 30 kwietnia 2024 r. wypełnionej i podpisanej karty zgłoszenia (do pobrania na stronie internetowej ŚODR) w formie:
- skanu e-mailem na adres: gwia@sodr.pl
lub
- papierowej na adres:
ŚODR Modliszewice,
Modliszewice ul. Piotrkowska 30,
26-200 Końskie
z dopiskiem „konkurs NKD 2024”
Finał wojewódzki konkursu odbędzie się 26 maja 2024 r. w Parku Etnograficznym w Tokarni. Laureaci otrzymają nagrody rzeczowe ufundowane przez Marszałka Województwa Świętokrzyskiego oraz sponsorów.