101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa DAB+ M10D 215,072 MHz
Napisz do nas
Zadzwoń do studia 41 200 20 20
Zoom na wieś
sobota, 17 maja, 2025
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Strona główna AKTUALNOŚCI

„Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” 2024. Już można się zgłaszać

Pasztetowa z Gatnik oceniana była podczas konkursu Nasze Kulinarne dziedzictwo – Smaki Regionów 2023 w Tokarni / Fot. Marzena Smoręda

Zdjęcie z ubiegłorocznego konkursu „Nasze Kulinarne dziedzictwo – Smaki Regionów 2023” w Tokarni / Fot. Marzena Smoręda

Rusza 23. edycja ogólnopolskiego Konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” 2024 na najlepszy regionalny i tradycyjny produkt żywnościowy. Kto może wziąć udział w konkursie? Jakie produkty można zgłosić do konkursu?

Organizatorami konkursu na szczeblu wojewódzkim są:

  • Urząd Marszałkowski Województwa Świętokrzyskiego
  • Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach
  • Muzeum Wsi Kieleckiej – Park Etnograficzny w Tokarni
  • Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego

W konkursie mogą wziąć udział wszyscy wytwórcy, którzy zadeklarują produkty spełniające odpowiednie warunki, przyślą wypełnione i własnoręcznie podpisane karty zgłoszenia do konkursu. Jeden producent może zgłosić jeden produkt w każdej kategorii. Zakwalifikowane produkty zostaną wystawione przez producentów do oceny podczas finału wojewódzkiego – 26 maja 2024 roku w Tokarni. Oceny dokona komisja konkursowa pod przewodnictwem prezes Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego. Krajowy organizator, czyli Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego, w trakcie konkursu przyzna również nominacje do nagrody „Perła 2024”, wytypowane spośród produktów nagrodzonych we wcześniejszych edycjach. Spośród nominowanych, Kapituła Krajowa Konkursu wybierze produkty, które będą odznaczone statuetką „Perła 2024” w trakcie Międzynarodowych Targów Smaki Regionów w Poznaniu.

Do konkursu można zgłosić żywnościowe produkty regionalne z terenu województwa świętokrzyskiego, czyli surowce lub wyroby, które mogą być przeznaczone do bezpośredniego spożycia lub sporządzania potraw. Regionalne produkty muszą być związane z określonym obszarem geograficznym, charakteryzować się szczególnymi cechami, często wynikającymi ze specyficznych warunków klimatycznych i glebowych regionu, z którego pochodzą. Powinny być wytwarzane w małej skali, tradycyjnymi metodami, wywodzić się z tradycji i zwyczajów kultywowanych w danym regionie oraz powinny być od dawna znane w okolicy. W konkursie nie mogą brać udziału gotowe potrawy.

21.05.2023. Tokarnia. W tym roku do konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów zgłoszono 35 produktów regionalnych / Fot. Marzena Smoręda - Radio Kielce
Ubiegłoroczny konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów 2023”. Tokarnia (21.05.2023) / Fot. Marzena Smoręda – Radio

Kategorie konkursowe:

I. Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego:

  • produkty i przetwory mięsne
  • produkty i przetwory z ryb
  • produkty mleczne
  • miody

II. Produkty regionalne pochodzenia roślinnego:

  • przetwory owocowe
  • przetwory warzywne
  • produkty zbożowe
  • wyroby cukiernicze

III. Napoje regionalne:

  • napoje bezalkoholowe
  • napoje alkoholowe

IV. Inne produkty regionalne

w szczególności łączące produkty roślinne ze zwierzęcymi (np. farsze)

Jak zgłosić się do konkursu?

Warunkiem udziału w konkursie jest przesłanie do 30 kwietnia 2024 r. wypełnionej i podpisanej karty zgłoszenia (do pobrania na stronie internetowej ŚODR) w formie:

  • skanu e-mailem na adres: gwia@sodr.pl

lub

  • papierowej na adres:
    ŚODR Modliszewice,
    Modliszewice ul. Piotrkowska 30,
    26-200 Końskie
    z dopiskiem „konkurs NKD 2024”

Finał wojewódzki konkursu odbędzie się 26 maja 2024 r. w Parku Etnograficznym w Tokarni. Laureaci otrzymają nagrody rzeczowe ufundowane przez Marszałka Województwa Świętokrzyskiego oraz sponsorów.

 


ZOOM NA WIEŚ - KULINARIA


FOLK RADIO


WIELKA LITERATURA W CYFROWYM ŚWIECIE / wielkaliteratura.online


Tagi: konkursmarszałek województwa świętokrzyskiegoMiędzynarodowe Targi Smaki Regionów w PoznaniuMuzeum Wsi KieleckiejNasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki RegionówPark Etnograficzny w TokarniPerła 2024Polska Izba Produktu Regionalnego i LokalnegorolnictwoŚwiętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach (ŚODR)TokarniaUrząd Marszałkowski Województwa Świętokrzyskiego
Udostępnij234Tweet147Wyślij
Poprzedni wpis

Zakwitły już fiołki wonne

Następny wpis

Polskie zioła, miody i kawior na targach Foodex Japan w Tokio

Marzena Smoręda

Marzena Smoręda

Redakcja Publicystyki, dziennikarz

Następny wpis
Polskie zioła, miody i kawior na targach Foodex Japan w Tokio

Polskie zioła, miody i kawior na targach Foodex Japan w Tokio

KALENDARZ KONSUMENTA I ROLNIKA

0 Events loaded

 

  • Dzisiaj

    0

    Nic nie znaleziono

  •  

  •  

  •  

  •  

Kalendarz
    Kategoria
      Organizator
        Lokalizacja
          Polecane
          • Tylko promowane
          • Dołącz
          • Wyklucz
          Zobacz więcej

          No events found

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          Nie masz żadnych eventów na ten dzień

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          No mapped events found in this timeline

          Radio Kielce

          Radio Kielce - największe radio w regionie świętokrzyskim

          101,4 MHz Świętokrzyskie | 90,4 MHz Kielce | 100,0 MHz Włoszczowa | 215,072 MHz / KANAŁ 10D

          ul. Radiowa 4, 25-317 Kielce
          tel. 41 368 12 00
          fax. 41 344 65 44
          radio@radiokielce.pl

          Obserwuj nasze profile

          Brak wyników
          Zobacz wszystkie wyniki
          • AKTUALNOŚCI
          • KALENDARZ
          • KULINARIA
          • KOMUNIKATY
          • PORTALE RADIA KIELCE
            • Radio Kielce
            • Folk Radio
            • Podcasty Radia Kielce
            • Centrum Edukacji Medialnej
            • Projekt Praca
            • Wielka literatura w cyfrowym świecie

          Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" SA 2024.