Dania mięsne, mleczne, a może pieczywo, miody czy soki? Wystartowała 23 edycja ogólnopolskiego konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” na najlepszy regionalny i tradycyjny produkt żywnościowy. Gospodynie w Świętokrzyskiem już zgłaszają do rywalizacji pyszne dania.
Konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” jest dedykowany wszystkim, którzy zgłoszą żywnościowe produkty regionalne z terenu naszego województwa, do bezpośredniego spożycia lub sporządzania potraw.
Produkty muszą mieć związek z określonym terenem. Dania powinny być być daniami limitowanymi, należy sporządzić je tradycyjnymi metodami i co bardzo ważne, muszą mieć swoje źródło w tradycji i zwyczajach wywodzących się z regionu. Powinny mieć także w okolicy historyczną tradycję. Uwaga, w konkursie nie mogą brać udziału gotowe potrawy.
Jeden producent może zgłosić jeden produkt w każdej kategorii. Produkty zakwalifikowane, wezmą udział w finale wojewódzkim – 26 maja bieżącego roku w Tokarni. Oceniać je będzie komisja konkursowa pod przewodnictwem prezes Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego. Krajowy organizator, czyli Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego, w trakcie konkursu przyzna również nominacje do nagrody „Perła 2024” wytypowane spośród produktów nagrodzonych we wcześniejszych edycjach, które wystartują w ogólnopolskiej rywalizacji na Międzynarodowych Targach Smaki Regionów w Poznaniu.
Kategorie
I. Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego:
- produkty i przetwory mięsne
- produkty i przetwory z ryb
- produkty mleczne
- miody
II. Produkty regionalne pochodzenia roślinnego:
- przetwory owocowe
- przetwory warzywne
- produkty zbożowe
- wyroby cukiernicze
III. Napoje regionalne:
- napoje bezalkoholowe
- napoje alkoholowe
IV. Inne produkty regionalne:
Produkty łączące składniki roślinne ze zwierzęcymi (np. farsze)
Jak zgłosić się do konkursu?
Aby wziąć udział w konkursie należy do 30 kwietnia 2024 r. przysłać wypełnioną i podpisaną kartę zgłoszenia w formie:
- skanu e-mailem na adres: gwia@sodr.pl
lub
- papierowej na adres:
ŚODR Modliszewice,
Modliszewice ul. Piotrkowska 30,
26-200 Końskie
z dopiskiem „konkurs NKD 2024”
Finał wojewódzki konkursu odbędzie się 26 maja 2024 r. w Parku Etnograficznym w Tokarni. Laureaci otrzymają nagrody rzeczowe ufundowane przez Marszałka Województwa Świętokrzyskiego oraz sponsorów.
Organizatorami konkursu w województwie są:
- Urząd Marszałkowski Województwa Świętokrzyskiego
- Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach
- Muzeum Wsi Kieleckiej – Park Etnograficzny w Tokarni
- Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego