Mimo że zbiory w sadach jabłoniowych wyniosły w 2024 roku prawie 3,4 mln ton i były aż o 13,1 procent niższe w porównaniu z rokiem 2023, na rynku nie brakuje jabłek – owoców najchętniej kupowanych i zjadanych przez Polaków. Wybieramy najczęściej odmiany lobo, szampion, jonagold i ligol oraz galę i antonówkę – wynika z badania pracowni Kantar Polska.
Odmianę lobo wybrało w badaniu 38 procent respondentów, szampion 30 procent, jonagold i ligol 25 procent, galę 22 procent, a antonówkę 20 procent.
Przypomnijmy, że od 1 stycznia do 30 czerwca 2025 roku jabłko zajmuje w Unii Europejskiej najważniejsze miejsce – jest bowiem oficjalnym owocem podczas prezydencji Polski w Radzie Unii Europejskiej. Dlaczego? Ponieważ jesteśmy największym producentem tych owoców w Europie i czwartym na świecie, a polskie jabłka nie mają sobie równych.
Czym charakteryzują się odmiany wybierane najchętniej przez konsumentów?
Lobo to zwycięska odmiana w każdej grupie wiekowej badanych. Wskazana została przez połowę mieszkańców Polski północnej (pomorskie, zachodniopomorskie) – 51 procent oraz wschodniej (warmińsko-mazurskie, podlaskie, lubelskie, podkarpackie) – 48 procent. Najchętniej sięgają po lobo kobiety i osoby określające swoją sytuację materialną jako przeciętną. Lobo jest odmianą jesienną. Soczyste i aromatyczne jabłka o intensywnie czerwonym kolorze, postrzegane są jako idealne do spożycia na surowo i do przetworów. Lobo znane jest też z wytrzymałości na trudne warunki atmosferyczne, co także może być istotne w wynikach badania realizowanego w końcówce tegorocznych zbiorów.
Szampion to wicelider rankingu. Odmiana wskazywana przez blisko połowę mieszkańców Polski północnej (województwa pomorskie i zachodniopomorskie) – 47 procent. Preferowana przez osoby określające swoją sytuacje materialną słowami „pieniędzy starcza tylko na podstawowe potrzeby”. Słodko-kwaśne jabłka o chrupiącej konsystencji, popularne są w Polsce ze względu na swoją uniwersalność.
Odmianę jonagold wybiera 25 procent konsumentów. Jest preferowana przez osoby lepiej sytuowane i przez kobiety. Jabłka tej odmiany łączące słodycz z lekką kwasowością, świetne zarówno do jedzenia, jak i do pieczenia.
Ligol wybrało 25 procent badanych. Odmiana ta jest preferowana przez osoby lepiej sytuowane i przez kobiety. Ligol ma owoce duże, soczyste, słodkie z delikatną kwasowością, idealne do długiego przechowywania. Odmiana postrzegana jako „polska”.
Na kolejnych miejscach znalazły się gala, antonówka oraz cortland.
Gala to odmiana preferowana przez kobiety. Ma słodkie i chrupiące jabłka o atrakcyjnym, czerwonym wybarwieniu, doskonałe do jedzenia na surowo. Postrzegane są jako „odmiana zimowa”.
Antonówka preferowana jest przez mężczyzn oraz osoby gorzej sytuowane. To odmiana stara. Ma kwasowe jabłka o wyrazistym smaku, świetne do przetworów, szczególnie soków i dżemów.
Jabłka odmiany cortland ma ochotę spróbować co 7 Polak. To odmiana numer 3 w centralnej Polsce (łódzkie, mazowieckie, świętokrzyskie).
Wśród najpopularniejszych odmian jabłek są też idared i gloster – po 10 procent, golden delicious – 8 procent, piros – 5 procent i red delicious – 4 procent oraz odmiany: Pinova, Alwa i Elstar – 3 procent, Red Boskoop i Fuji – 2 procent.