101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa DAB+ M10D 215,072 MHz
Napisz do nas
Zadzwoń do studia 41 200 20 20
Zoom na wieś
sobota, 17 maja, 2025
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Strona główna AKTUALNOŚCI

Nasze rarytasy: śliwka szydłowska, wiśnia nadwiślanka i fasola korczyńska

Śliwki pod pierzynką

Fot. Canva

W województwie świętokrzyskim są trzy produkty wpisane w Europejskie Systemy Jakości Żywności. Są to: śliwka szydłowska, wiśnia nadwiślanka i fasola korczyńska.

Te trzy uznane świętokrzyskie produkty wpisano w Europejskie Systemy Jakości Żywności w latach 2009-2010. Śliwka szydłowska, wiśnia nadwiślanka i fasola korczyńska otrzymały w rejestrze specjalne symbole. Co one oznaczają?

Śliwka szydłowska – ChOG Chronione Oznaczenie Geograficzne od 2010 roku. Pod tą nazwą sprzedawane mogą być śliwki z pestkami lub bez pestek poddane procesowi suszenia i wędzenia. Obszar geograficzny produkcji śliwki szydłowskiej obejmuje obszar gminy Szydłów położonej w powiecie staszowskim.

Gmina Szydłów od lat słynie ze znakomitych, suszonych śliwek z tutejszych sadów. Śliwki szydłowskie cieszyły się wielką renomą jeszcze przed II wojną światową i sprzedawane były w wielu regionach Polski. Dawniej owoce umieszczano w ziemnych wykopach, opalanych drewnem, które z czasem zastąpione zostały tradycyjnymi suszarniami „szufladkowymi”. Śliwki rozkładane są w nich na specjalnych tacach (zwanych laskami) i poddawane skomplikowanemu procesowi suszenia, połączonemu z wędzeniem. Dzięki specyficznej technologii, owoce mają niepowtarzalną barwę i smak oraz „dymny” zapach.

Wiśnia nadwiślanka – ChNP Chroniona Nazwa Pochodzenia od 2009 toku. To owoce wiśni uzyskane od wiśni sokówki odroślowej. Wiśnia nadwiślanka wytwarzana jest na obszarze geograficznym, obejmującym:

  • w województwie świętokrzyskim powiaty: opatowski (gminy Ożarów i Tarłów), ostrowiecki (gminy Ostrowiec Świętokrzyski, Bałtów i Bodzechów);
  • w województwie mazowieckim powiat lipski (gminy: Lipsko, Sienno, Solec nad Wisłą, Rzeczniów;
  • w województwie lubelskim powiat kraśnicki (gmina Annopol).

Wiśnia Nadwiślanka to odmiana sokowa naszego pochodzenia. Swoją popularnością cieszyła się jeszcze w okresie międzywojennym. Posiada owoce średniej wielkości, nieco mniejsze niż inne odmiany. Wyróżniają się one piękną, bordową barwą. Po oderwaniu szypułki wypływa sok, który później staje się galaretkowaty. Sok zawiera dużo kwasowości i cukru, przez co wyroby stają się o wiele smaczniejsze. Owoc ten cechuje się wysoką zawartością antycyjanów o działaniu przeciwrakowym. Idealnie nadaje się do konfitur, soków, nalewek, ususzenia lub bezpośredniego spożycia.

Fasola korczyńska – ChOG Chronione Oznaczenie Geograficzne od 2010 roku. To suszone nasiona fasoli wielokwiatowej „Piękny Jaś” miejscowych odmian nazywanych „Jasiem Karłowym”, przeznaczone do spożycia przez ludzi. Fasola ta może być uprawiana w województwie świętokrzyskim na obszarze gminy Nowy Korczyn, Wiślica, Solec-Zdrój i Pacanów w powiecie buskim oraz gminy Opatowiec w powiecie kazimierskim.

Fasola korczyńska jest najpopularniejszą odmianą fasoli, uprawianą na Ponidziu, w okolicach Nowego Korczyna. Ziarna ma wyjątkowo duże, o kształcie nerkowatym o bocznych spłaszczeniach i bardzo cienkiej białej skórce. Fasola korczyńska jest rarytasem poszukiwanym nie tylko na rynku polskim, ale i za granicą. Dietetycy chwalą ją za wybitne walory zdrowotne. Zalety tej fasoli wynikają z panującego w tej części Ponidzia mikroklimatu, charakteryzującego się dłuższym niż gdzie indziej okresem wegetacji i wyższymi średnimi temperaturami – zwłaszcza wiosną.

ZOOM NA WIEŚ - KULINARIA

FOLK RADIO

Tagi: AnnopolBałtówBodzechówChroniona Nazwa Pochodzenia (ChNP)Chronione Oznaczenie Geograficzne (ChOG)Europejskie Systemy Jakości Żywnościfasola korczyńskagmina OpatowiecLipskoNowy KorczynOstrowiec ŚwiętokrzyskiOżarówPacanówPonidziepowiat buskipowiat kazimierskipowiat staszowskiRzeczniówSiennośliwka szydłowskaSolec nad WisłąSolec-ZdrójSzydłówTarłówWiślicawiśnia nadwiślanka
Udostępnij234Tweet146Wyślij
Poprzedni wpis

Świętokrzyskie Koła Gospodyń wyróżnione w konkursie ARiMR

Następny wpis

Startuje zbiór kukurydzy na ziarno

Marzena Smoręda

Marzena Smoręda

Redakcja Publicystyki, dziennikarz

Następny wpis
Uwaga producenci kukurydzy! Ostatnie dni na składanie wniosków

Startuje zbiór kukurydzy na ziarno

KALENDARZ KONSUMENTA I ROLNIKA

0 Events loaded

 

  • Dzisiaj

    0

    Nic nie znaleziono

  •  

  •  

  •  

  •  

Kalendarz
    Kategoria
      Organizator
        Lokalizacja
          Polecane
          • Tylko promowane
          • Dołącz
          • Wyklucz
          Zobacz więcej

          No events found

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          Nie masz żadnych eventów na ten dzień

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          No mapped events found in this timeline

          Radio Kielce

          Radio Kielce - największe radio w regionie świętokrzyskim

          101,4 MHz Świętokrzyskie | 90,4 MHz Kielce | 100,0 MHz Włoszczowa | 215,072 MHz / KANAŁ 10D

          ul. Radiowa 4, 25-317 Kielce
          tel. 41 368 12 00
          fax. 41 344 65 44
          radio@radiokielce.pl

          Obserwuj nasze profile

          Brak wyników
          Zobacz wszystkie wyniki
          • AKTUALNOŚCI
          • KALENDARZ
          • KULINARIA
          • KOMUNIKATY
          • PORTALE RADIA KIELCE
            • Radio Kielce
            • Folk Radio
            • Podcasty Radia Kielce
            • Centrum Edukacji Medialnej
            • Projekt Praca
            • Wielka literatura w cyfrowym świecie

          Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" SA 2024.