Skórki bananów to skarbnica wielu minerałów i związków organicznych, dlatego warto je wykorzystać jako naturalny nawóz dla roślin. Zawarte w nich, między innymi, potas i fosfor są szczególnie cenne dla roślin kwitnących i wielu warzyw. Jak przyrządzić odżywkę dla roślin?
Nawóz przygotowany ze skórek bananów to tania i naturalna odżywka, która odżywi i wzmocni warzywa, drzewa, krzewy ozdobne, byliny czy róże. Skutecznie odstraszy także mszyce.
– Skórki bananów są również bogate w magnez, wapń, siarkę, kwas krzemowy. Sporządzony z nich nawóz zasili rośliny w potrzebne minerały i związki chemiczne. Warto przyrządzić go zarówno do roślin w ogrodzie, jak i doniczkowych okazów – mówi Katarzyna Socha, kierowniczka Ogrodu Botanicznego w Kielcach.
Pamiętać trzeba, zanim jednak użyjemy skórek bananów, aby koniecznie dokładnie umyć owoce przed obraniem, by pozbyć się substancji chemicznych, które zagrażają roślinom.
Jest kilka sposobów na wykorzystanie skórek od bananów do nawożenia roślin.
Najłatwiejszy to zakopanie świeżych, pociętych na kawałki skórek bananów w gruncie przeznaczonym dla roślin. Robimy to 2-3 tygodnie przed sadzeniem roślin. Skórki się nieco rozłożą, użyźnią gleb i poprawią jej strukturę.
Można także przyrządzić wyciąg ze skórek bananów. Trzeba świeżą skórkę banana umieścić w litrowym słoiku i zalać ją ciepłą wodą, a następnie odstawić w ciemnym miejscu na 1-2 dni. Po tym czasie uzyskany roztwór rozcieńczamy wodą w proporcji 1:1. Nawóz możemy wykorzystać do zasilenia roślin ogrodowych i domowych. Możemy również spryskać nim rośliny, by odstraszać mszyce.
Skórkami z bananów możemy wzbogacać też kompost. Szybko ulegają fermentacji w wysokiej temperaturze i wzbogacają kompost w składniki mineralne.