Dobrej jakości miód ze znanej pasieki, który ulega naturalnej krystalizacji, czyli zgęstnieniu. Taki miód powinni wybierać konsumenci do spożywania. Na terenie Sandomierszczyzny, ze względu na warunki przyrodnicze w ulach najczęściej znajdziemy miody nektarowe, pozyskiwane z nektaru kwiatów.
Miody spadziowe, ze spadzi roślin, na których bytuje pszczoła bytuje, pozyskiwane są m.in w rejonie Gór Świętokrzyskich.
Jak mówi Szymon Kaca, kierownik biura Okręgowego Związku Pszczelarzy w Sandomierzu, każdy miód ma właściwości prozdrowotne, zależą one od tego, gdzie pszczoła żeruje. W rejonie Sandomierza przeważają miody wielokwiatowe, a na Lubelszczyźnie gryczane. Na rynku dostępne są obecnie miody z różnego rodzaju dodatkami, jak np. owoce i soki owocowe.
Jak stwierdził Szymon Kaca, konsument sam powinien ocenić, czy wybiera miód w czystej postaci, czy z dodatkami. Dodał, że pszczelarze zalecają do kupowania miodu z terenu miejsca swojego zamieszkania, najlepiej z pasieki, którą się dobrze zna.
– To gwarancja, że wiemy, co jemy – dodał pszczelarz.