101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa DAB+ M10D 215,072 MHz
Napisz do nas
Zadzwoń do studia 41 200 20 20
Zoom na wieś
sobota, 5 lipca, 2025
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Strona główna AKTUALNOŚCI

Nie tylko pieprz, czosnek czy papryka

Potrawy kuchni wietnamskiej nie mogą obejść się bez imbiru i czarnego pieprzu. Do imbiru Wietnamczycy pałają szczególną miłością, ponieważ znany on jest z świetnych właściwości przeciwzapalnych oraz pomaga w procesach trawiennych / Fot. Marzena Smoręda - Radio Kielce

Potrawy kuchni wietnamskiej nie mogą obejść się bez imbiru i czarnego pieprzu. Do imbiru Wietnamczycy pałają szczególną miłością, ponieważ znany on jest z świetnych właściwości przeciwzapalnych oraz pomaga w procesach trawiennych / Fot. Marzena Smoręda - Radio Kielce

W poniedziałek, 16 stycznia, obchodzony jest Dzień Pikantnych Potraw. To święto wyczekiwane przez amatorów ostrych smaków. W tym dniu nie będą oni żałować w kuchni czosnku, chili, tabasko czy pieprzu oraz innych rozgrzewających przypraw, ponieważ dodają one potrawom nie tylko smaku, ale i zdrowia.

W polskiej kuchni, poza znanymi od wieków pikantnymi przyprawami, coraz częściej goszczą różne odmiany papryczek chili, pieprz kajeński, kurkuma czy imbir. Ostre przyprawy wzbogacają smak wielu potraw, ale oprócz smakowych, posiadają także wiele walorów zdrowotnych. Większość pikantnych przypraw dotarła do Europy z Azji i Ameryki, ale od tysięcy lat były one znane i lubiane także na naszym kontynencie.

Wśród najpopularniejszych pikantnych przypraw na pierwszym miejscu w naszej kuchni jest ostry pieprz, którego smak zależy od fazy dojrzałości ziaren. W polskiej kuchni nie brakuje też czosnku o bogatym i oryginalnym smaku, który podobnie jak pieprz, ma także wiele właściwości leczniczych. Od lat znana i uprawiana w naszym kraju jest także papryka – ceniona za walory smakowe i zdrowotne.

Polacy coraz chętniej sięgają jednak po orientalne dania, doprawione pikantnymi przyprawami, nadającymi potrawom głębi smaku i ostrości. Różne odmiany papryczek chili, pieprz kajeński, kurkuma czy imbir to obowiązkowe pozycje niemal w każdej polskiej kuchni, bo Polakom smakują kuchnie całego świata, a szczególnie z krajów Dalekiego Wschodu, bogate w aromatyczne i rozgrzewające przyprawy.

Papryczka chili pochodząca z Ameryki ma setki odmian. Najbardziej ostra jest odmiana hodowana w Indiach – Bhut Jolokia. Za wyjątkowo pikantne uważa się również papryczkę habanero, pieprz kajeński i serrano.

Używamy też kurkumy, zwanej szafranem dla ubogich – przyprawy o silnym zapachu, ostrym i palącym smaku, pochodzącej z południowej Azji. Kurkuma nadaje potrawom żółty kolor.

Pikantną przyprawą jest też imbir, który jest zarazem jedną z najstarszych roślin leczniczych. W kuchni wykorzystujemy podziemne kłącza imbiru. Imbir ma piekący i lekko gorzki smak.

Pikantne przyprawy mają dobroczynny wpływ na nasze zdrowie. Zawarta w nich kapsaicyna poprawia metabolizm, przyspiesza pracę serca i pobudza wydzielanie ciepła. Dodane do potraw, wspomagają spalanie tłuszczów i przyśpieszają metabolizm.

Maja też działanie zdrowotne. Imbir polecany jest osobom z podwyższonym cholesterolem, działa przeciwzapalnie, zmniejsza ból, leczy przeziębienia, migreny, ma właściwości odkażające i odświeżające. Kurkuma słynie z właściwości przeciwzapalnych, antyoksydacyjnych i przeciwnowotworowych, zwalcza kamienie żółciowe i pomaga przy niestrawności.

Z ostrymi przyprawami należy jednak uważać. Nie należy używać ich w nadmiarze, szczególnie ostrożnie powinny z nimi postępować osoby cierpiące na choroby układu pokarmowego czy trawiennego. Pikantne składniki mogą nasilić dolegliwości i wywoływać bóle brzucha, zgagę czy wzdęcia. Trzeba pamiętać, że ostre przyprawy niekorzystnie wpływają na cerę. Nasilają stany zapalne i wydzielanie sebum.

W wielu krajach azjatyckich pikantne smakołyki popija się gorącą herbatą.

Tagi: chiliczosnekimbirpaprykapieprzprzyprawy
Marzena Smoręda

Marzena Smoręda

Redakcja Publicystyki, dziennikarz

Zobacz również

14.03.2025. Kielce. Targi Kielce. Targi Agrotech / Fot. Wiktor Taszłow - Radio Kielce
AKTUALNOŚCI

Targi Agrotech i Targi Sadownictwa i Warzywnictwa TSW już prezentują ofertę  

PrzezMarzena Smoręda
4 lipca 2025

Tegoroczna wegetacja roślin w pełni, ale już trwają intensywne przygotowania do corocznych targów branży rolniczej i sadowniczo-warzywniczej. Znamy już zarówno...

Czytaj więcejDetails
Pyszne wczesne odmiany truskawek. Wkrótce ich sezon

W tym sezonie na topie truskawki, czereśnie i jabłka

4 lipca 2025
Na zdjęciu: Czesław Siekierski / Fot. Jarosław Kubalski - Radio Kielce

Minister rolnictwa podsumował polską prezydencję w Unii Europejskiej

4 lipca 2025
Bób z ziołami / Fot. ŚODR

Jak zrobić bób z ziołami?

4 lipca 2025

KALENDARZ KONSUMENTA I ROLNIKA

0 Events loaded

 

  • Dzisiaj

    0

    Nic nie znaleziono

  •  

  •  

  •  

  •  

Kalendarz
    Kategoria
      Organizator
        Lokalizacja
          Polecane
          • Tylko promowane
          • Dołącz
          • Wyklucz
          Zobacz więcej

          No events found

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          Nie masz żadnych eventów na ten dzień

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          No mapped events found in this timeline

          Radio Kielce

          Radio Kielce - największe radio w regionie świętokrzyskim

          101,4 MHz Świętokrzyskie | 90,4 MHz Kielce | 100,0 MHz Włoszczowa | 215,072 MHz / KANAŁ 10D

          ul. Radiowa 4, 25-317 Kielce
          tel. 41 368 12 00
          fax. 41 344 65 44
          radio@radiokielce.pl

          Obserwuj nasze profile

          Brak wyników
          Zobacz wszystkie wyniki
          • AKTUALNOŚCI
          • KALENDARZ
          • KULINARIA
          • KOMUNIKATY
          • PORTALE RADIA KIELCE
            • Radio Kielce
            • Folk Radio
            • Podcasty Radia Kielce
            • Centrum Edukacji Medialnej
            • Projekt Praca
            • Wielka literatura w cyfrowym świecie

          Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" SA 2024.