Czosnek niedźwiedzi posiada wiele właściwości zdrowotnych, więc jest chętnie wykorzystywany w polskiej kuchni. Młoda roślina to idealny składnik nalewek, sosów, sałatek. Czosnek niedźwiedzi można przechowywać w lodówce nawet przez kilka miesięcy.
Niedźwiedzie dewolaje:
Składniki: 2 piersi kurczaka, 1 kostka masła, pęczek świeżego lub kilka łyżek suszonego czosnku niedźwiedziego, 2 jajka, bułka tarta, masło klarowane do smażenia.
Sposób przygotowania: Miękkie masło mieszamy z posiekanym drobno świeżym czosnkiem niedźwiedzim lub z suszonymi, rozdrobnionymi liśćmi. Schładzamy. Pierś kurczaka kroimy na kotlety, cienko rozbijamy. Na środek każdego kotleta wykładamy porcję masła czosnkowego, zawijamy brzegi mięsa i zwijamy w ścisły rulonik. Odstawiamy na jakiś czas do lodówki. Jajka rozbijamy w misce, obtaczamy w nich mięso z obu stron i panierujemy w bułce tartej. Tak przygotowane kotlety można jeszcze schłodzić w lodówce. Kotlety smażymy z obu stron na gorącym maśle.
Przepis podała Bogumiła Grabowska (archiwum Lasów Państwowych).