101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa DAB+ M10D 215,072 MHz
Napisz do nas
Zadzwoń do studia 41 200 20 20
Zoom na wieś
sobota, 17 maja, 2025
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Strona główna AKTUALNOŚCI

Nowalijki – jeść czy nie jeść wiosną?

Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych zablokowała wjazd towarów

Fot. Canva

Nowalijki to młode warzywa, które po raz pierwszy ukazują się na wiosnę. To między innymi: rzodkiewka, pomidory, sałata, ogórek, młoda marchew, szczypiorek, nać pietruszki, cebula dymka, a także kiełki różnych roślin takich jak: rzeżucha, soja, pszenica, lucerna, owies, rzodkiewka czy groch, zawierające białka, cukry proste, tłuszcze, błonnik i witaminy A, B, C, E, H.

– Spożywanie kiełków obniża również cholesterol. Obawy dotyczące spożywania nowalijek dotyczą głównie nawożenia, zwłaszcza azotem. Niestety nowalijki pobierają azot w sposób nieselektywny, tzn. pobierają go tyle, ile im dostarczamy. Konsekwencją jest nadmierna kumulacja azotanów, które mogą być redukowane do azotynów, co z kolei jest prekursorem związków o działaniu rakotwórczym – informuje Małgorzata Miłek, z ŚODR.

Nie oznacza to jednak, że mamy całkowicie rezygnować z nowalijek. Wystarczy, że przy ich wyborze będziemy pamiętali o kilku zasadach:

  • należy kupować warzywa tylko zdrowe, bez śladów gnicia i pleśni,
  • liście młodych warzyw nie powinny mieć przebarwień, np. żółtego zabarwienia liści, które może świadczyć o przenawożeniu,
  • należy zwrócić uwagę na wielkość warzyw – zbyt duże mogą sugerować o nadmiarze związków azotowych,
  • najlepiej spożywać warzywa świeże i nie przetrzymywać ich w plastikowych torebkach, gdyż brak dostępu tlenu jest powodem przekształcania azotanów w szkodliwe azotyny,
  • dokładnie myć i obierać ze skórki, co również ogranicza spożycie przez nas azotanów,
  • nie bez znaczenia jest także pochodzenie warzyw – najbardziej pożądane byłoby z uprawy ekologicznej, posiadającej certyfikat.

– Niektóre nowalijki możemy wyprodukować również we własnym zakresie, wysadzając korzenie pietruszki czy cebule dymki do doniczki i stawiając je na kuchennym parapecie. Po kilkunastu dniach będziemy mieli świeżą natkę i szczypior. Podobnie możemy postąpić z nasionami roślin, które wysiewamy do naczynia wyłożonego mocno zwilżoną gazą, a po kilku, kilkunastu dniach możemy wyrosłe kiełki wykorzystać do sałatek czy posypać nimi kanapki – poleca Małgorzata Miłek.

 


ZOOM NA WIEŚ - KULINARIA


FOLK RADIO


WIELKA LITERATURA W CYFROWYM ŚWIECIE / wielkaliteratura.online


Tagi: KielceMałgorzata MiłeknowalijkirolnictwoŚwiętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach (ŚODR)Świętokrzyskiewiosna
Udostępnij234Tweet146Wyślij
Poprzedni wpis

Siew cebuli wiosną

Następny wpis

Probiotyki dla gleby, roślin i zwierząt. Jak działają?

Marzena Smoręda

Marzena Smoręda

Redakcja Publicystyki, dziennikarz

Następny wpis
Probiotyki dla gleby, roślin i zwierząt. Jak działają?

Probiotyki dla gleby, roślin i zwierząt. Jak działają?

KALENDARZ KONSUMENTA I ROLNIKA

0 Events loaded

 

  • Dzisiaj

    0

    Nic nie znaleziono

  •  

  •  

  •  

  •  

Kalendarz
    Kategoria
      Organizator
        Lokalizacja
          Polecane
          • Tylko promowane
          • Dołącz
          • Wyklucz
          Zobacz więcej

          No events found

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          Nie masz żadnych eventów na ten dzień

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          No mapped events found in this timeline

          Radio Kielce

          Radio Kielce - największe radio w regionie świętokrzyskim

          101,4 MHz Świętokrzyskie | 90,4 MHz Kielce | 100,0 MHz Włoszczowa | 215,072 MHz / KANAŁ 10D

          ul. Radiowa 4, 25-317 Kielce
          tel. 41 368 12 00
          fax. 41 344 65 44
          radio@radiokielce.pl

          Obserwuj nasze profile

          Brak wyników
          Zobacz wszystkie wyniki
          • AKTUALNOŚCI
          • KALENDARZ
          • KULINARIA
          • KOMUNIKATY
          • PORTALE RADIA KIELCE
            • Radio Kielce
            • Folk Radio
            • Podcasty Radia Kielce
            • Centrum Edukacji Medialnej
            • Projekt Praca
            • Wielka literatura w cyfrowym świecie

          Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" SA 2024.