5 października 2022 r. weszło w życie rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 12 września 2022 r. w sprawie maksymalnej ilości żywności zbywanej w ramach rolniczego handlu detalicznego do zakładów prowadzących handel detaliczny z przeznaczeniem dla konsumenta finalnego oraz zakresu i sposobu jej dokumentowania.
Rozporządzenie określa maksymalną ilość żywności zbywanej rocznie, w ramach rolniczego handlu detalicznego do zakładów prowadzących handel detaliczny z przeznaczeniem dla konsumenta finalnego w odniesieniu do:
- surowców pochodzenia niezwierzęcego – załącznik nr 1 do rozporządzenia;
- żywności pochodzenia niezwierzęcego innej niż surowce oraz żywności zawierającej jednocześnie środki spożywcze pochodzenia niezwierzęcego i produkty pochodzenia zwierzęcego – załącznik nr 2 do rozporządzenia;
- surowców pochodzenia zwierzęcego – załącznik nr 3 do rozporządzenia;
- produktów pochodzenia zwierzęcego innych niż surowce – załącznik nr 4 do rozporządzenia.
Jednocześnie rozporządzenie wprowadza wymóg prowadzenia i przechowywania dokumentacji umożliwiającej określenie ilości żywności zbywanej rocznie do zakładów prowadzących handel detaliczny z przeznaczeniem dla konsumenta finalnego w ramach RHD, odrębnie za każdy rok kalendarzowy. Dokumentacja ta umożliwi organom kontrolującym, czyli Inspekcji Weterynaryjnej oraz Państwowej Inspekcji Sanitarnej, ustalić czy przestrzegane są, określone w rozporządzeniu limity.
Dokumentacja, o której mówi rozporządzenie, musi być przechowywana przez dwa lata, licząc od końca roku kalendarzowego, za który została sporządzona. Wymagane informacje czyli numer kolejnego wpisu, datę zbycia żywności oraz ilość i rodzaj zbytej żywności należy umieścić w dokumentacji, niezwłocznie po dokonaniu zbycia żywności.
Link do tekstu rozporządzenia.
Izabela Milcarz