Między innymi dżem z jagody kamczackiej, chleb wiejski, miód spadziowy, a nawet… kozie bobki… takie frykasy trafiły na listę nowych marek lokalnych na Świętokrzyskiej Kuźni Smaków. W środę, 16 listopada w Strawczynku rozdano producentom 27 certyfikatów.
Konferencja pn.: „Świętokrzyska Kuźnia Smaków – marka lokalna”, odbyła się w restauracji „Szafranowy Dwór” w Strawczynku. Jej organizatorem był Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach. Skierowana była do rolników, właścicieli gospodarstw agroturystycznych, producentów żywności na małą skalę, przedsiębiorców, przedstawicieli jednostek i podmiotów działających na rzecz rolnictwa i obszarów wiejskich, kół gospodyń wiejskich i jednostek doradztwa rolniczego oraz innych zainteresowanych tematem osób z województwa świętokrzyskiego.
Ważnym punktem programu było podsumowanie certyfikacji nowych podmiotów szlaku kulinarnego Świętokrzyska Kuźnia Smaków oraz uroczyste wręczenie certyfikatów i szyldów ŚKS.
– To jest święto naszych lokalnych producentów, którzy prezentują tu dzisiaj swoje wyjątkowe produkty. Wytworzyli je na podstawie starych receptur i w oparciu o naturalne składniki. To kolejne na naszym szlaku świętokrzyskie przysmaki, których mamy już łącznie 105 – mówi Jerzy Pośpiech – dyrektor Świętokrzyskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach.
- Dżem z jagody kamczackiej o obniżonej zawartości cukru – Jagodowe Pole Marek Pielaszkiewicz
- Chleb wiejski, chałka zdobna, chleb żytni kielecki, chleb kielecki pszenno-żytni – Piekarnia R. Dobrowolski Halina Dobrowolska
- Tort wielosmakowy z Górna – Tortownia Beata Sodel
- Ekologiczny sok z czerwonej porzeczki – Gospodarstwo Ekologiczne u Machockich
- Miód spadziowy – Gospodarstwo Pasieczne Pan Pszczółka Piotr Skuza
- Szydłowianka śliwka w czekoladzie, Śliwka szydłowska suszona podwędzana, ketchup szydłowski śliwkowy, nalewka szydłowska – śliwka wędzona – Gospodarstwo Sadownicze Agnieszka i Gavin Baxter
- Marcowe piwo Pan Paweł – India Pale Ale Piwo Czas – AURORE STRAPART BROWAR (Browar Popiel) Andrew Popiel
- Powidła szydłowskie tradycyjne, rabarbar z miodem – RHD Manufaktura Anety, Aneta Grochowska
- Wino Froge, wino Solwiis – Winnica Rytwiany Adam Bobrowski
- Świeżak z czosnkiem niedźwiedzim, Kozie Bobki – Kozie Frykasy Katarzyna Dybowska
- Miód Pola-Niecki wielokwiat, pierzga pszczela w miodzie akacjowym – Gospodarstwo pasieczne Pasieka Brzezina Agnieszka i Krzysztof Bolon
- Sandomierskie wino gronowe Mr. Helidor – Winnica Nobilis Magdalena Kapłan
- Miód kremowany z jagodą kamczacką – Pasieka Stępień Piotr Stępień
- Ser sandomierski Panicz, ser sandomierski Zawisza Czarny, ser sandomierski Krzemień Pasiasty – Produkcja Serów Mariusz Małkiewicz Dziedzic
- Chrzan świętokrzyski, zakwas na barszcz – Jacentowska Piwniczka Anna Bojek
- Chleb Kunowiaczek – Piekarnia Majka Jolanta Ożdżyńska
- Miód wielokwiatowy, miód spadziowy – Pasieka Dobra Pszczoła Rafał Zacharski
- Miód wielokwiatowy z Mirca – Gospodarstwo pasieczne MIRSA Sławomir Surdy
- Kawa z topinamburu, topinambur świeży (bulwa skarżyska) – Gospodarstwo ekologiczne
- Szymon Płusa
- Twaróg kozi
- Ser podpuszczkowy w oleju rzepakowym z przyprawami – Agrochata Lisia Jama, Mirosława Lis
- Twaróg kozio-owczy ze Świątnik za górką, ser pokrzywowy – Kwaśne Wiśnie Justyna Majcher
- Pasta z wędzonego jesiotra – MARIX Piotr Suchoń
- Olej zimnotłoczony z ostropestu plamistego – Manufaktura Skalbmierska Adam Galbas
- Wino białe Solaris – Winnica Złota Wieś Ewelina Ptak
- Złocki ser kozi – Kozi Smak Magdalena Smak
- Wino od Fodymskich – Winnica Fodymskich Mariusz Fodymski
- Dżem z borówki od Płusów – Borówkowa Manufaktura
- Marek Płusa