O wsparciu rozwoju sektora mięsnego w Polsce zapewnił minister rolnictwa Czesław Siekierski podczas odbywającego się w Warszawie Kongresu Światowego Dnia Mięsa. Najtrudniejsza sytuacja jest na rynku wieprzowiny.
Jak mówił minister Siekierski, trudna jest sytuacja jest w sektorze trzody chlewnej, w którym pogłowie świń spadło do około 8,5 mln sztuk.
– Podejmujemy wszelkie działania, aby to zmienić – zapewnił szef resortu rolnictwa.
Chodzi m.in. o wypracowanie wraz z branżą mięsną strategii dla rynku wieprzowego, która pozwoliłaby na odbudowę produkcji w oparciu o polską hodowlę macior i prosiąt.
Szef resortu rolnictwa przypomniał, że zmiany w sektorze mięsnym rozpoczęły się 35 lat temu, gdy Polska rozpoczęła transformację ustrojową, ale jego rozwój przyspieszyło przed 20 laty wejście Polski do UE.
Obecnie Polska jest jednym z liderów w Unii Europejskiej w produkcji mięsa drobiowego, którego ponad 50 procent jest eksportowane zaznaczył minister.
Siekierski zwrócił też uwagę na wyzwania dotyczące bezpieczeństwa żywnościowego, w tym także pod względem ilościowym. Jak mówił, badania pokazują, że w 2050 roku na Ziemi będzie 10 mld ludzi, a to powoduje konieczność wzrostu produkcji żywności o 70 procent.
– To oznacza także wzrost zapotrzebowania na mięso – zauważył.