W Świętokrzyskim Ośrodku Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach podsumowano projekt pod nazwą „Innowacja technologiczna, procesowa i produktowa w zakresie wytwarzania spersonalizowanych serów twarogowych o zwiększonych właściwościach prozdrowotnych we współpracy z Instytutem Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego”.
Projekt ten realizowały: Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach, Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego – PIB w Warszawie, Gminna Mleczarnia w Pierzchnicy oraz rolnik Bartłomiej Piwowarczyk.
Projekt miał na celu produkcję serów twarogowych z wykorzystaniem własnych – środowiskowych bakterii kwasu mlekowego, a przede wszystkim najważniejszych bakterii ludzkiego przewodu pokarmowego, należących do rodzaju Lactobacillus i Bifidobacterium na pilotażowej linii technologicznej.
Podczas konferencji dyskutowano m.in. na temat wykorzystania drobnoustrojów w innowacyjnej technologii produkcji, która przyczyni się do ukształtowania specyficznych cech sensorycznych i prozdrowotnych serów o walorach immunostymulujących, dedykowanych osobom starszym.
W konferencji uczestniczyli zaproszeni goście, między innymi Bogdan Konopka – Świętokrzyski Wojewódzki Lekarz Weterynarii, Józef Cepil – dyrektor kieleckiego Oddziału Regionalnego Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa, Stanisław Stanik – prezes Zarządu Świętokrzyskiej Izby Rolniczej, Marlena Bernacka-Pluta – dyrektor I LO w Końskich, Beata Salata – dyrektor II LO w Końskich oraz rolnicy, przetwórcy i doradcy rolniczy.
Zaproszeni goście i uczestnicy konferencji mogli skosztować serów twarogowych z Gminnej Mleczarni w Pierzchnicy.