Obwarzanki spod Opatowa to jeden z najstarszych wypieków w Świętokrzyskiem. Bez nich od dziesiątek lat nie może obejść się żadna ludowa impreza. Jak i z czego się je wypieka i dlaczego są przebojem na każdym jarmarku?
Przepis na obwarzanki jest prosty – wystarczy trochę mąki, wody, jajko i dodatek proszku do pieczenia, drożdży lub niewielka ilość amoniaku i powstaje ciasto, z którego wypieka się potem w piecu okrągłe przysmaki na sznurku, za którym przepadają zwłaszcza dzieci.
– To jeden z najstarszych wypieków z mąki w regionie świętokrzyskim. Obwarzanki wypiekała moja babcia, potem, mama, a teraz ja zajmuję się ich produkcją. Sprzedaję je na różnych imprezach ludowych, gdzie od wielu, wielu lat cieszą się ogromną popularnością – mówi Renata Kaczmarska z Opatowa, która w ubiegłą niedzielę przywiozła swoje produkty na Dożynki Powiatowe w Górnie.
I dodała: – Na Dożynkach po prostu nie mogło ich zabraknąć, stąd moja obecność w Górnie.