Między innymi Atrakcja, Aura czy Alibi to odmiany pszenicy jarej zalecane na rok 2023 dla województwa świętokrzyskiego. Ich dużą przydatność do uprawy w warunkach naszego regionu potwierdziły w ostatnich latach w doświadczeniach Porejestrowego Doświadczalnictwa Odmianowego (PDO). Co je wyróżnia?
– Dzięki liście rekomendowanym odmian rolnikom będzie łatwiej dokonać wyboru najlepszych zbóż dostosowanych do lokalnych warunków gospodarowania – mówi dyrektor Centralnego Ośrodka Badania Odmian Roślin Uprawnych Stacji Doświadczalnej Oceny Odmian w Słupi Ewa Kotarska.
ZALECANE ODMIANY PSZENICY JAREJ:
Atrakcja – odmiana nr 1 w Polsce pod względem plonowania w 2018 roku. Zyskała miano najbardziej odpornej odmiany na choroby grzybowe w kraju. Ma podwyższoną tolerancję na suszę. Cechuje ją odporność na choroby podstawy źdźbła, rdzę żółtą, septoriozy liści, septoriozę plew i fuzariozę kłosów – dość duża, na mączniaka prawdziwego, rdzę brunatną i brunatną plamistość liści – średnia. Rośliny ma dość wysokie, o dość małej odporności na wyleganie. Termin kłoszenia dość późny, dojrzewania średni. Masa 1000 ziaren – mała do bardzo małej, wyrównanie ziarna – słabe do bardzo słabego, gęstość w stanie zsypnym średnia. Odporność na porastanie w kłosie mała, liczba opadania – duża do bardzo dużej. Zawartość białka dość duża, ilość glutenu dość duża. Dość mała tolerancja na gleby zakwaszone.
Aura – odmianę cechuje: stabilne plonowanie na terenie całego kraju, średnio wczesny termin dojrzewania, bardzo dobra odporność na choroby, szczególnie na mączniaka prawdziwego, bardzo dobra odporność na wyleganie, dobra odporność na porastanie, tolerancja lekko zakwaszonych gleb, ziarno szkliste o dużej zawartości białka, bardzo wysoka zawartość glutenu, bardzo dobra odmiana przewódkowa.
Merkawa – jakościowa odmiana chlebowa grupa A. Odporność na mączniaka prawdziwego i brunatną plamistość liści – dość duża, na rdzę brunatną, rdzę żółtą, septoriozy liści i septoriozy plew – średnia, na choroby podstawy źdźbła i fuzariozę kłosów – dość mała. Rośliny dość niskie o przeciętnej odporności na wyleganie. Termin kłoszenia dość wczesny, dojrzewania średni. Masa 1000 nasion średnia, wyrównanie – dobre do bardzo dobrego, gęstość w stanie zsypnym średnia. Odporność na porastanie w kłosie mała, liczba opadania – duża do bardzo dużej. Zawartość białka duża, ilość glutenu – duża do bardzo dużej. Wskaźnik sedymentacyjny SDS – duży do bardzo dużego. Wydajność ogólna mąki średnia. Tolerancja na zakwaszenie gleby przeciętna. Plenność dobra.
Varius – odmiana chlebowa jakościowa (grupa A). Plenność bardzo dobra. Odporność na mączniaka prawdziwego i rdzę żółtą – dość duża, na choroby podstawy źdźbła, rdzę brunatną, brunatną plamistość liści, septoriozy liści, septoriozę plew i fuzariozę kłosów – średnia. Rośliny dość niskie o dość dużej odporności na wyleganie. Termin kłoszenia i dojrzewania średni. Masa 1000 ziaren mała, wyrównanie słabe, gęstość w stanie zsypnym dość duża. Odporność na porastanie w kłosie mała, liczba opadania – duża do bardzo dużej. Zawartość białka duża, ilość glutenu – duża do bardzo dużej. Wskaźnik sedymentacyjny SDS – duży do bardzo dużego. Wydajność ogólna mąki dość mała. Tolerancja na zakwaszenie gleby dość duża.
WPB Pebbles – cechuje tę odmianę wyjątkowa odporność na choroby, (szczególnie na rdzę żółtą, septoriozę plew, mączniaka, choroby podstawy źdźbła), bardzo dobra tolerancja na zakwaszenie gleby, dobra odporność na wyleganie, bardzo dobre wyrównanie ziarna, bardzo wysoka masa hektolitra – Wysoka liczba opadania Hagberga (> 300), wysoka zawartość białka. Odmiana oścista
Alibi – odmiana chlebowa grupa B. Cechuje ją odporność na rdzę brunatną i septoriozy liści – dość duża, na choroby podstawy źdźbła, mączniaka prawdziwego, brunatną plamistość liści, septoriozę plew i fuzariozę kłosów – średnia, na rdzę żółtą – dość mała. Rośliny wysokie, o przeciętnej odporności na wyleganie. Termin kłoszenia późny, dojrzewania dość późny. Masa 1000 ziaren bardzo duża, wyrównanie bardzo dobre, gęstość w stanie zsypnym średnia. Odporność na porastanie w kłosie – mała do bardzo małej, liczba opadania – dość duża. Zawartość białka duża, ilość glutenu bardzo duża. Wskaźnik sedymentacyjny SDS duży. Wydajność mąki średnia. Tolerancja na zakwaszenie gleby przeciętna. Plenność dobra
Harenda – odmiana chlebowa (grupa B). Plenność bardzo dobra. Przyrost plonu przy uprawie na wysokim poziomie agrotechniki – średni. Odporność na rdzę brunatną – duża, na choroby podstawy źdźbła, brunatną plamistość liści, septoriozy liści, septoriozę plew oraz fuzariozę kłosów – dość duża, na mączniaka prawdziwego – średnia. Rośliny średniej wysokości, o dość dużej odporności na wyleganie. Termin kłoszenia średni, dojrzewania dość późny. Masa 1000 ziaren średnia, wyrównanie dość duże, gęstość w stanie zsypnym bardzo duża. Odporność na porastanie ziarna w kłosie dość mała, liczba opadania duża. Zawartość białka i ilość glutenu – dość duże. Wskaźnik sedymentacyjny SDS bardzo duży. Wydajność ogólna mąki średnia. Tolerancja na zakwaszenie gleby dość duża.