Ogórki są jednym z najpopularniejszych warzyw uprawianych w przydomowych ogrodach i na działkach. Działkowcy dzielą się swoimi doświadczają i podpowiadają efektywną uprawę… na sznurkach.
Jak informuje Edward Galus, szef Okręgu Świętokrzyskiego Polskiego Związku Działkowców, działkowcy uprawiają ogórki na zagonach na płask, wysiewając nasiona w pierwszej dekadzie maja lub sadząc sadzonki tuż po przymrozkach. Widać, że na działkach sieje się ogórki zbyt gęsto, nie stosując przerywki lub wysadzenia, a prawidłowa rozsada roślin powinna wynosić w rzędzie co 15 cm, a same rzędy co 70-80 cm. Takie odległości pozwalają roślinom dobrze się rozrastać i kolejno plonować.
Jako doświadczony działkowiec poleca jednak uprawę ogórków w pionie, na sznurkach.
W takiej uprawie liście roślin nie są moczone w czasie podlewania, co pozwala zachować większą zdrowotność roślin i przedłuża okres zbioru owoców. Pozwala też na dużo łatwiejszy ich zbiór ogórków, których nie trzeba szukać w gęstwinie liści. Same owoce są czyste, inaczej niż w uprawie na tzw. płask, gdzie zbiera się je często z wilgotnej ziemi.
Jakie są zalety takiej uprawy? Do upraw należy wybrać odmiany o wysokiej odporności na mączniaka rzekomego. – Uważam, że obecnie najbardziej odporne na tę chorobę to odmiany, które sam preferuję, a więc Alhambra i Partner – radzi prezes.
Rozsada ogórków jest wyprodukowana w wysokim tunelu, który służy do uprawy pomidorów i papryki. W pierwszych dniach maja (do doniczek o średnicy 7 cm wypełnionych substratem do warzyw, siane są po 3 nasiona, aby uzyskać po 2 sadzonki w doniczce. Rozsada z jednym, dwoma liśćmi właściwymi, gotowa jest do wysadzenia na miejsce stałe po 20 do 25 dniach od wysiewu i wówczas już nie ma zagrożenia majowymi przymrozkami.
Zagon na ogórki po wiosennej rzodkiewce i zimowej sałacie jest nawieziony obornikiem.
W rzędach co 80 cm wbite są co 1 m 2 metrowe tyczki i na nich w trzech poziomach 10 cm, 80 cm, 160 cm prowadzone linki lub sznurki. Rośliny z doniczek są wysadzane co 25 cm. W trzech rzędach po około 2 m wysadzonych jest 48 sadzonek (24 x 2 rośliny). Ilość ta pozwala co roku zebrać w okresie plonowania od 39 do 40 kg owoców ogórków. Służą one do bezpośredniej, bieżącej konsumpcji jako przetwory – ogórki małosolne oraz do zrobienia w słoikach – ogórki kiszone i konserwowe. A w trakcie likwidacji uprawy do produkcji korniszonów.
Każda roślina po tygodniu od wysadzenia (aby mogła się ukorzenić) przywiązana jest sznurkiem pionowo do najwyższego poziomu rzędu, a jej pędy owijane są wokół tego sznurka dwa razy w tygodniu. W dwa tygodnie po wysadzeniu, rośliny opryskiwane są roztworem miedzianu przeciw chorobom bakteryjnym i grzybowym. Następnie w trakcie wegetacji, w zależności od warunków pogodowych, wykonywane są opryski Bioseptem (2-3 krotnie).
– Ja nie stosuję żadnego nawożenia w trakcie uprawy, ale trzeba dbać o właściwą wilgotność podłoża, ponieważ ogórki wymagają do odpowiedniego wzrostu i plonowania dużej ilości wody – radzi Edward Galus.

