Koło Gospodyń Wiejskich Domaszowice znalazło się w gronie 16 zespołów z całej Polski, które biorą udział w konkursie kulinarnym „Z mięsem drobiowym przez pokolenia”. Panie same zgłosiły się do konkursu i zostały wybrane do ogólnopolskiej rywalizacji. Co ugotowały?
– Spośród nadesłanych na konkurs przepisów na dania regionalne, nasi kucharze, którymi są dobrze znani bracia Budnik wybrali najciekawsze z każdego województwa. Teraz w całym kraju trwają nagrania kulinarnych popisów i właśnie zawitaliśmy do Domaszowic, w gminie Masłów – mówi Mateusz Zbytniewski ze Stowarzyszenia Innowatorów Wsi.
Jak zaznaczył, zdobywcy trzech pierwszych miejsc otrzymają cenne nagrody, a dla laureata pierwszego miejsca będzie nagroda o wartości 6 tysięcy złotych.
Z gospodyniami z Domaszowic gotował znany kucharz Michał Budnik.
– Zupa ogórkowa na pysznej i tłustej kaczce oraz pierogi z kaczką i kaszą jaglaną to świetny wybór na kulinarne popisy z tego regionu. Kaczka ma wiele zalet – dużo większą zawartość zdrowego tłuszczu niż kurczak i tym samym lepiej nadaje się na pierogi. Farsz jest bardziej soczysty i dużo pełniejszy w smaku. Konkurs ma naprawdę wysoki poziom, jeśli chodzi o kulinarne popisy. Rezultaty są naprawdę bardzo smaczne. Ja również dużo uczę się przy tym gotowaniu – chwalił potrawy szef kuchni.
Jak mówiły kucharki – Renata Kowalska i Ewa Papież z Koła Gospodyń Domaszowice, to ciekawe doświadczenie i radość, że gotowanie szło bardzo sprawnie.
– Tym bardziej, że obok siebie mamy wspaniałego kucharza, który służy nam radą. W naszym rejonie hoduje się gęsi, kury, ale wybrałyśmy kaczkę, bo ma bardzo zdrowe mięso, zawierające wiele cennych witamin, a także makro- i mikroelementów – mówiły zdolne kucharki.
O talentach KGW z Domaszowic mówił też Wojciech Furtak, dyrektor Szklanego Domu w Ciekotach, który mocno trzymał za gospodynie kciuki w trakcie nagrań.
– Konkurs kulinarny, który idzie w całą Polskę to bardzo dobry sposób na promocję gminy, tym bardziej, że KGW Domaszowice od wielu lat bardzo mocno zaznacza swoje miejsce na kulinarnej mapie regionu, odnosząc liczne sukcesy w przygotowywaniu dań według receptur przekazywanych z pokolenia na pokolenie. Panie nie szczędzą także wiedzy i osobistych doświadczeń kulinarnych, zaangażowania i serca. Kulinarna promocja jest bardzo ważna dla gminy Masłów. Widać, że jako gmina prezentujemy się bardzo dobrze nie tylko kulturalnie, ale i smakowo. Zupa ogórkowa na kaczce tak samo jak i pierogi z farszem z kaczki i kaszą są pyszne – mówił Wojciech Furtak, zapewniając o mocnym wsparciu w konkursie.
Kiedy we wszystkich województwach zrealizowane zostaną nagrania, przepisy w formie wideo będą dostępne na kanale youtube i widzowie będą mogli poprzez klik oddać swój głos na najsmaczniejsze ich zdaniem danie.