101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa DAB+ M10D 215,072 MHz
Napisz do nas
Zadzwoń do studia 41 200 20 20
Zoom na wieś
wtorek, 20 maja, 2025
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Strona główna AKTUALNOŚCI

Olej sosnowy

Olej sosnowy

Olej sosnowy / Fot. Canva

Sosna w Polsce jest wszechobecna. Najpopularniejszym gatunkiem jest sosna zwyczajna, zwana również pospolitą. Jej żywica stosowana jest w przemyśle farmaceutycznym i wyrobie kosmetyków, a drewno – w budownictwie, stolarce, przy produkcji mebli i w snycerstwie. Cenne są także jej igły, z dodatkiem których powstają smaczne oleje i oliwa.

Dawniej wierzono, że sosna symbolizuje długowieczność, zdrowie i siłę. W wierzeniach ludowych wiązano z nią długowieczność, sprawiedliwość, mistycyzm, odwagę. Drzewo to było czczone przez Słowian, starożytnych Greków i Rzymian. Istotną rolę sosna odgrywała także w kulturze Chin i Japonii. Jej korzystne działanie na ludzki organizm dostrzeżono już tysiące lat temu.

Herbatą z sosnowych igieł leczono infekcje nosa i zatok oraz stosowano ją na wzmocnienie organizmu, napar miał też zapobiegać szkorbutowi. Herbatka z igieł sosny to do dzisiaj prosty i naturalny sposób na infekcje a także wzmocnienie odporności. Wszystko dzięki witaminie C i olejkom eterycznym, w które jest bogata sosna.

Właściwości herbaty z igłami sosny docenia się w leczeniu długotrwałego przeziębienia i stresu. Dorośli mogą wypić cztery filiżanki tego napoju dziennie.

Sosnowe igły warto dodawać także do oleju lub oliwy. Aromatyczny tłuszcz o delikatnym leśnym zapachu świetnie współgra z delikatnymi serami, twarożkiem z nowalijkami, grillowaną cukinią i innymi warzywami. Dodaje im leśnego smaku i zapachu. Olej i oliwa sosnowa znakomicie komponują się też z białym pieczywem. Ze świeżych igieł sosny można zrobić również cukier puder do deserów, który przypomina wyglądem watę cukrową. Niezła jest też sól sosnowa, którą można posypać jajka na miękko, bądź dodawać ją do wszelakich zup, sosów, a nawet delikatnego mięsa.

Olej sosnowy Fot. Pixabay

Olej sosnowy

Składniki: kilka gałązek sosnowych, ½ l oleju słonecznikowego.

Sposób przygotowania: Świeże pędy sosnowe wkładamy do słoja i zalewamy olejem – gałązki powinny być całkowicie zanurzone. Zakręcamy szczelnie, następnie odstawiamy w słoneczne, ciepłe miejsce; co kilka dni wstrząsamy. Po około czterech tygodniach olej przejmie zapach sosny. Podobnie jak w przypadku oliwy, olej sosnowy najlepiej robić z młodych pędów sosny, ale można go przygotować w środku lata. Olej doskonale nadaje się do smażenia dziczyzny lub pieczenia ziemniaków.

Przepis podała: Bogumiła Grabowska (archiwum Lasów Państwowych).

ZOOM NA WIEŚ - KULINARIA

FOLK RADIO

Tagi: Lasy Państwoweolej sosnowysosna
Udostępnij234Tweet146Wyślij
Poprzedni wpis

Miliony złotych dofinansowania do przezimowanych rodzin pszczelich

Następny wpis

Leśna musztarda

Marzena Smoręda

Marzena Smoręda

Redakcja Publicystyki, dziennikarz

Następny wpis
Leśna musztarda

Leśna musztarda

KALENDARZ KONSUMENTA I ROLNIKA

0 Events loaded

 

  • Dzisiaj

    0

    Nic nie znaleziono

  •  

  •  

  •  

  •  

Kalendarz
    Kategoria
      Organizator
        Lokalizacja
          Polecane
          • Tylko promowane
          • Dołącz
          • Wyklucz
          Zobacz więcej

          No events found

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          Nie masz żadnych eventów na ten dzień

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          No mapped events found in this timeline

          Radio Kielce

          Radio Kielce - największe radio w regionie świętokrzyskim

          101,4 MHz Świętokrzyskie | 90,4 MHz Kielce | 100,0 MHz Włoszczowa | 215,072 MHz / KANAŁ 10D

          ul. Radiowa 4, 25-317 Kielce
          tel. 41 368 12 00
          fax. 41 344 65 44
          radio@radiokielce.pl

          Obserwuj nasze profile

          Brak wyników
          Zobacz wszystkie wyniki
          • AKTUALNOŚCI
          • KALENDARZ
          • KULINARIA
          • KOMUNIKATY
          • PORTALE RADIA KIELCE
            • Radio Kielce
            • Folk Radio
            • Podcasty Radia Kielce
            • Centrum Edukacji Medialnej
            • Projekt Praca
            • Wielka literatura w cyfrowym świecie

          Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" SA 2024.