Oliwa sosnowa to aromatyczny dodatek do dań, który można przyrządzić właśnie o tej porze roku, kiedy igły ma młode i aromatyczne. Pędy sosny powinny pochodzić z młodych przyrostów. Oliwa z ich dodatkiem nada potrawom wspaniały aromat, sosy będą wzbogacone o leśną nutę, a każda sałatka zyska głębszy smak i świeży leśny zapach.
Oliwa sosnowa
Składniki: 2 spore garści igieł sosnowych, kilka jagód jałowca, 0,5 l oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia.
Sposób przygotowania: Świeże igły sosnowe drobno posiekać i włożyć do wyparzonego,
suchego słoja. Dosypać starannie rozgniecione jagody jałowca, całość zalać oliwą i szczelnie zamknąć. Odstawić w ciemne i ciepłe miejsce na 2-3 tygodnie, a co kilka dni wstrząsać. Im dłużej trzymamy oliwę, tym jej smak będzie bardziej wyrazisty. Gotową oliwę odcedzić do butelki z ciemnego szkła i przechowywać w chłodnym miejscu.
Przepis podała: Bogumiła Grabowska (archiwum Lasów Państwowych).