Nie tylko pączkami można się raczyć w tłusty czwartek. Panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Nowym Odrowążku, w powiecie skarżyskim podały przepis na pyszne oponki serowe. Są łatwe do przygotowania, a smakują wybornie.
W powiecie skarżyskim prawie w każdym gospodarstwie była krowa, a więc i ser. Próbowano z niego robić różne potrawy, aby urozmaicić menu. Gospodynie robiły oponki serowe, którymi zajadały się dzieci i cała rodzina. Były łatwiejsze do przygotowania niż pączki, stąd ich popularność.
Składniki: 1/2 kg sera białego, 3-4 szklanki mąki, 3-4 jaja, 2/3-1 szklanki cukru, 1 łyżeczka sody, szczypta soli, olej lub smalec do smażenia, kandyzowana skórka pomarańczowa.
Lukier: cukier puder, gęsta śmietana.
Sposób przygotowania: Mąkę przesiać na stolnicę, dodać pokruszony ser, jaja utarte z cukrem oraz sodę i sól. Zagnieść ciasto, rozwałkować. Wykrawać krążki szklanką, a środki małym kieliszkiem. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu.
Przygotować lukier. Cukier puder wymieszać ze śmietaną do uzyskania pożądanej gęstości. Oponki posypać cukrem pudrem lub polać przygotowanym lukrem i ozdobić kandyzowaną skórką pomarańczową.
Przepis podała: Morawska Helena z Koła Gospodyń Wiejskich w Nowym Odrowążku.