101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa DAB+ M10D 215,072 MHz
Napisz do nas
Zadzwoń do studia 41 200 20 20
Zoom na wieś
wtorek, 20 maja, 2025
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Strona główna AKTUALNOŚCI

Orkisz, płaskurka, samopsza, trispa czy krzyca? W ZDZ je doceniono

Konkurs „Zboża najwyższej jakości – powrót do zbóż pradawnych”. / Fot. Marzena Smoręda - Radio Kielce

Konkurs „Zboża najwyższej jakości – powrót do zbóż pradawnych”. / Fot. Marzena Smoręda - Radio Kielce

Eliminacje do ogólnopolskiego konkursu kulinarnego trwały w środę, 2 kwietnia w Zespole Szkół Zakładu Doskonalenia Zawodowego w Kielcach. Pieczono chleby i bułki i gotowano różne potrawy z dodatkiem pradawnych zbóż, uważanych za ziarna o najwyższych walorach prozdrowotnych, coraz chętniej uprawianych także na świętokrzyskich polach.

Jak powiedział Radiu Kielce Czesław Meus, przedstawiciel Stowarzyszenia Polska Ekologia i twórca przed siedmioma laty konkursu pod nazwą „Zboża najwyższej jakości – powrót do zbóż pradawnych”, nazwa konkursu wzięła się z coraz większego zainteresowania rolników i konsumentów prawdziwym zbożem, czyli nie konwencjonalnym, lecz ekologicznym

– Przecież nie chodzi o to, żeby wyprodukować dużo zboża, ale aby było ono najwyższej jakości i posiadało wysokie walory zdrowotne. A trzeba powiedzieć, że prawdziwe zboża są obecnie dostępne jedynie w rolnictwie ekologicznym – mówił Czesław Meus.

Nasiona takich zbóż, jak orkisz, płaskurka, samopsza, trispa czy krzyca, które coraz chętniej używane są do obsiewu pól, są to zboża pierwotne.

Konkurs „Zboża najwyższej jakości – powrót do zbóż pradawnych”. / Fot. Marzena Smoręda - Radio Kielce
Konkurs „Zboża najwyższej jakości – powrót do zbóż pradawnych”. / Fot. Marzena Smoręda – Radio Kielce

– Nigdy nie były skrzyżowane czy poddane innym procesom genetycznego modyfikowania. Tak, jak nasi przodkowie, warto uprawiać ziarno z pradawnych odmian zbóż – poleca i zachęca Czesław Meus.

I dodaje: – Wracamy do dawnych zbóż, ponieważ obecnie bardzo dużo mówi się o niekorzystnych dla zdrowia skutkach spożywania glutenu – białka, które zawiera mąka uzyskiwana z uprawianych zbóż. Taka mąka dostępna w sklepach zawiera bardzo dużo glutenu, a nieprzyzwyczajony do niego w takiej ilości przewód pokarmowy, może mieć z tym problem.

Zaletą glutenu zawartego w ziarnach, szczególnie pszenicy, jest to, że wyroby piekarnicze są piękne i dorodne.

– W zbożach pradawnych zawartość glutenu jest mniejsza i jest on naturalny, nie modyfikowany  i bezpieczny dla zdrowia osób nieuczulonych na to białko – mówi ekspert.

Obecnie jest już bardzo wiele gospodarstw, w których uprawia się stare odmiany zbóż.

– Ten kierunek upraw zbożowych rozwija się, co wynika z coraz większej świadomości zdrowotnej i kulinarnej polskich konsumentów. Temu celowi służy także organizowany w Polsce konkurs „Zboża najwyższej jakości – powrót do zbóż pradawnych”.  Chodzi o to, aby młodzież dowiedziała się jak najwięcej o zaletach pradawnych zbóż i popularyzowała tę wiedzę w swoim życiu i pracy – mówi Czesław Meus.

Czesław Meus, przedstawiciel Stowarzyszenia Polska Ekologia, twórca konkursu pod nazwą „Zboża najwyższej jakości – powrót do zbóż pradawnych”. / Fot. Marzena Smoręda - Radio Kielce
Czesław Meus, przedstawiciel Stowarzyszenia Polska Ekologia, twórca konkursu pod nazwą „Zboża najwyższej jakości – powrót do zbóż pradawnych”. / Fot. Marzena Smoręda – Radio Kielce

Jak wynika z jego obserwacji, ziarna z pradawnych zbóż mielimy na mąkę w młynach małych, gospodarczych, bardzo często żarnowych. Ziarno tam mielone jest w całości i nie jest pozbawiane ani części otrąb, ani zarodka.

– Mąka uzyskiwana w takich manufakturach ma cenne właściwości odżywcze i zdrowotne, jest pełnoziarnista i otrzymuje certyfikat ekologiczny – wyjaśnia ekspert.

Konkurs „Zboża najwyższej jakości – powrót do zbóż pradawnych”. / Fot. Marzena Smoręda - Radio Kielce
Konkurs „Zboża najwyższej jakości – powrót do zbóż pradawnych”. / Fot. Marzena Smoręda – Radio Kielce
Konkurs „Zboża najwyższej jakości – powrót do zbóż pradawnych”. / Fot. Marzena Smoręda - Radio Kielce
Konkurs „Zboża najwyższej jakości – powrót do zbóż pradawnych”. / Fot. Marzena Smoręda – Radio Kielce

 

ZOOM NA WIEŚ - RADIO KIELCE
FOLK RADIO

Tagi: Czesław MeusStowarzyszenie Polska EkologiaZespół Szkół Zakładu Doskonalenia Zawodowego w Kielcach
Udostępnij240Tweet150Wyślij
Poprzedni wpis

Intensywne kontrole w związku za zagrożeniem pryszczycą

Następny wpis

W Polsce nie ma jeszcze pryszczycy

Marzena Smoręda

Marzena Smoręda

Redakcja Publicystyki, dziennikarz

Następny wpis
Fot. canva.com

W Polsce nie ma jeszcze pryszczycy

KALENDARZ KONSUMENTA I ROLNIKA

0 Events loaded

 

  • Dzisiaj

    0

    Nic nie znaleziono

  •  

  •  

  •  

  •  

Kalendarz
    Kategoria
      Organizator
        Lokalizacja
          Polecane
          • Tylko promowane
          • Dołącz
          • Wyklucz
          Zobacz więcej

          No events found

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          Nie masz żadnych eventów na ten dzień

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          No mapped events found in this timeline

          Radio Kielce

          Radio Kielce - największe radio w regionie świętokrzyskim

          101,4 MHz Świętokrzyskie | 90,4 MHz Kielce | 100,0 MHz Włoszczowa | 215,072 MHz / KANAŁ 10D

          ul. Radiowa 4, 25-317 Kielce
          tel. 41 368 12 00
          fax. 41 344 65 44
          radio@radiokielce.pl

          Obserwuj nasze profile

          Brak wyników
          Zobacz wszystkie wyniki
          • AKTUALNOŚCI
          • KALENDARZ
          • KULINARIA
          • KOMUNIKATY
          • PORTALE RADIA KIELCE
            • Radio Kielce
            • Folk Radio
            • Podcasty Radia Kielce
            • Centrum Edukacji Medialnej
            • Projekt Praca
            • Wielka literatura w cyfrowym świecie

          Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" SA 2024.