Lepiej niż w roku ubiegłym ocenić można tegoroczne plony orzechów laskowych. Dojrzałe orzechy laskowe zbiera się we wrześniu, ale w tym roku, zielone orzechy laskowe są dostępne w handlu już pod koniec sierpnia.
Dojrzewające owoce leszczyny w zależności od stopnia dojrzałości zmieniają kolor – od żółtopomarańczowego po jasnobrązowy, co oznacza, że są w pełni dojrzałe. Wtedy same spadają z drzew. Orzechy mogą dojrzewać w różnym tempie, dlatego ich zbiory mogą trwać nawet przez kilka tygodni.
– Obecny rok jest dużo bardziej łaskawy dla orzechów, w tym laskowych. W ubiegłym roku plonów u nas na leszczynach nie było, w tym jest co zbierać – mówią działkowcy z Rodzinnego Ogrodu Działkowego imienia Bolesława Chrobrego w Kielcach.

Warto przypomnieć, że istnieje około 100 odmian orzechów leszczyny. Znawcy twierdzą, że najszlachetniejsze i najsmaczniejsze pochodzą z Turcji, która jest największym eksporterem orzechów laskowych.
Orzechy laskowe zawierają bogactwo cennych dla zdrowia substancji odżywczych, przede wszystkim mają wysoką zawartość witaminy E, nazywanej witaminą młodości i płodności.
Orzechy laskowe bardzo często wykorzystywane są w kuchni. Pasują jako dodatek do ciast, deserów, owsianek, ciasteczek zbożowych, a także do sałatek, mięsa i makaronów.
Z owoców leszczyny możemy też przygotować masło orzechowe, którego później można używać do kanapek lub domowych lodów.

