101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa DAB+ M10D 215,072 MHz
Napisz do nas
Zadzwoń do studia 41 200 20 20
Zoom na wieś
środa, 18 czerwca, 2025
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Strona główna AKTUALNOŚCI

Ostatnie dni na kiszenie ogórków. Warto ukisić je z miodem

Ogórki kiszone z miodem / Fot. Canva

Ogórki kiszone z miodem / Fot. Canva

W ludowej tradycji święty Bartłomiej, który swoje święto ma w kalendarzu 24 sierpnia, wyznacza koniec sezonu na kiszenie ogórków. Czasu na przetwory zostało więc już bardzo niewiele. 

Kiszenie ogórków to nie tylko sposób na zachowanie ich świeżości, ale również tradycja przekazywana z pokolenia na pokolenie. Łatwo jest je ukisić, ale aby były smaczne, warto przestrzegać kilku kluczowych zasad.

Ponoć najsmaczniejsze kiszone ogórki to te włożone do słoików najpóźniej do świętego Bartłomieja, czyli do 24 sierpnia. Dla uzyskania idealnego smaku i chrupkości kiszonych ogórków ważna jest również odpowiednia odmiana ogórka i jego rozmiar.

Najsmaczniejsze są niewielkie, o długości od 5 cm do 15 cm, z jak najmniejszą lub pustą komorą nasienną. Ogórki do kiszenia powinny mieć wysoką zawartość cukrów, ponieważ to właśnie przemiana cukrów nadaje im charakterystyczny kwaśnowinny smak. Ważne jest również, aby ogórki nie miały gorzkiego posmaku przy ogonku. Nie powinny być też przenawożone.

Wśród polecanych odmian ogórka do kiszenia są: Śremski o jasnozielonych i kształtnych owocach o niewielkiej komorze nasiennej, pozbawiony goryczki; Wisconsin ceniony za grubą skórkę i zwarty miąższ, zachowujący chrupkość nawet po dłuższym czasie przechowywania; a także odmiany Borus i Octupus.

Wśród mniej znanych przepisów na ogórki kiszone jest taki z dodatkiem miodu.

Aby ukisić ogórki na miodzie do zalewy (oprócz soli) wystarczy dodać trochę miodu – najlepiej lipowego lub wielokwiatowego. Poprawia on proces fermentacji, smak, aromat oraz wartość odżywczą kiszonek, jednocześnie wspomagając ich naturalne właściwości konserwujące.

 

 

ZOOM NA WIEŚ
FOLK RADIO

Tagi: kiszenie ogórkówkiszonkimiód
Udostępnij234Tweet146Wyślij
Poprzedni wpis

Zupa cukiniowa

Następny wpis

Wzrosła liczba trzody chlewnej w Świętokrzyskiem

Marzena Smoręda

Marzena Smoręda

Redakcja Publicystyki, dziennikarz

Następny wpis
Główny Urząd Statystyczny policzył pogłowie świń w Polsce. /. Fot. Canva

Wzrosła liczba trzody chlewnej w Świętokrzyskiem

KALENDARZ KONSUMENTA I ROLNIKA

0 Events loaded

 

  • Dzisiaj

    0

    Nic nie znaleziono

  •  

  •  

  •  

  •  

Kalendarz
    Kategoria
      Organizator
        Lokalizacja
          Polecane
          • Tylko promowane
          • Dołącz
          • Wyklucz
          Zobacz więcej

          No events found

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          Nie masz żadnych eventów na ten dzień

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          No mapped events found in this timeline

          Radio Kielce

          Radio Kielce - największe radio w regionie świętokrzyskim

          101,4 MHz Świętokrzyskie | 90,4 MHz Kielce | 100,0 MHz Włoszczowa | 215,072 MHz / KANAŁ 10D

          ul. Radiowa 4, 25-317 Kielce
          tel. 41 368 12 00
          fax. 41 344 65 44
          radio@radiokielce.pl

          Obserwuj nasze profile

          Brak wyników
          Zobacz wszystkie wyniki
          • AKTUALNOŚCI
          • KALENDARZ
          • KULINARIA
          • KOMUNIKATY
          • PORTALE RADIA KIELCE
            • Radio Kielce
            • Folk Radio
            • Podcasty Radia Kielce
            • Centrum Edukacji Medialnej
            • Projekt Praca
            • Wielka literatura w cyfrowym świecie

          Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" SA 2024.