Do 25 kwietnia, czyli do piątku, Koła Gospodyń Wiejskich i stowarzyszenia mogą się zgłaszać do konkursu kulinarnego „Bitwa Regionów”. Konkurs jest promocją lokalnych smaków i dziedzictwa kulinarnego kraju.
Uczestnicy konkursu przygotowują potrawy według autorskich receptur, z wykorzystaniem produktów regionalnych i krajowych surowców. Komisje i jury konkursu oceniają potrawę pod względem kompozycji smakowej składników, aromatu oraz tekstury.
Składająca się z trzech etapów rywalizacja odbywa się między 26 kwietnia a 31 sierpnia. Finał, w którym rywalizuje 16 najlepszych drużyn z całej Polski, odbędzie się na PGE Narodowym w Warszawie podczas Festiwalu Polskiej Żywności #KupujŚwiadomie.
Tegoroczna, trzecia edycja wydarzenia przewiduje dla uczestników ryczałt na pokrycie kosztów związanych z udziałem w konkursie. Na każdym etapie rywalizacji przewidziane są nagrody pieniężne oraz dodatkowe wyróżnienia. Za I miejsce w finale zwycięzca otrzyma 25 tys. brutto oraz nagrodę dodatkową w formie wyjazdu dla 5 przedstawicieli laureata na zagraniczne targi rolno-spożywcze odbywające się na terenie Unii Europejskiej, na których swoje stoisko będzie miał KOWR.
Organizatorem wydarzenia jest Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa; patronat nad konkursem objął natomiast Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Nabór do konkursu trwa do 25 kwietnia br. Link do formularza zgłoszeniowego znajduje się na stronie www.bitwaregionow.pl
/KOWR/
