Agata i Dawid Piechota otrzymali w tym roku w Modliszewicach nagrodę dla najlepszego gospodarstwa ekologicznego w 2022 roku w województwie świętokrzyskim. Sad Danków prowadzą w Dankowie Dużym w powiecie włoszczowskim.
Gospodarstwo sadownicze Sad Danków w powiecie włoszczowskim zostało ogłoszone najlepszym gospodarstwem ekologicznym 2022 w województwie świętokrzyskim. Będzie reprezentowało region w krajowym etapie krajowym konkursu. Produkuje ekologiczne owoce i przetwory.
Gospodarstwo ekologiczne Sad Danków w Dankowie Dużym, w gminie Włoszczowa, Dawid Piechota wraz z żoną Agatą prowadzi od 10 lat, jednak tradycje sadownicze tego miejsca są znacznie dłuższe i sięgają ponad 100 lat. Gospodarstwo zostało założone w 1911 roku przez Romualda Wendę, pradziadka pani Agaty. Zaczynało od sadu jabłoniowego i zbóż. Dzisiaj areał upraw sadowniczych jest znacznie większy i wynosi 45 hektarów, z uprawami porzeczki, agrestu, jabłoni, śliwy i gruszy.
Gospodarstwo swoją działalność opiera przede wszystkim na produkcji i przetwórstwie produktów ekologicznych, a certyfikat ekologiczny posiada od 2011 roku.
Właściciele prowadzą specjalistyczną produkcję sadowniczą z gatunkami:
- jabłoni (głównie odmiany: Cortland, Jonagold, Gloster, Idaret, Lobo)
- śliwy (odmiany: Bluefree, Herman)
- gruszy (odmiany: Konferencja, Lukasówka)
- porzeczki
- agrestu
Gospodarstwo w Dankowie Dużym wyróżnia przede wszystkim zamiłowanie do ziemi, praca kilku pokoleń, tradycja, a także nowoczesność technologii. Wraz z rozwojem upraw sadowniczych, od 2011 roku korzystano ze wsparcia z funduszy Unii Europejskiej na zakup nowoczesnych maszyn i urządzeń rolniczych.
Gospodarstwo i przetwórnia owoców Sad Danków tworzy zdrowe i pyszne dżemy, konfitury, musy owocowe.
– Działalność opiera się przede wszystkim na produkcji i przetwórstwie ekologicznych owoców. Znaczną część naszych produktów stanowią przetwory bez dodatku cukru – mówi Dawid Piechota, właściciel gospodarstwa. – Nasze produkty wyróżnia przede wszystkim zawartość owoców. Jest największa wśród dostępnych w Polsce dżemów. Sięga 80 procent. Poza tym wszystko to są produkty ekologiczne, nie stosujemy żadnych środków chemicznych. Nasze przetwory nie zawierają sztucznych barwników, środków zapachowych, smakowych czy konserwujących. Zamiast tego proponujemy naszym klientom każdy słoik dżemu zawierający aż 80 procent świeżych, zdrowych ekologicznych owoców w większości pochodzących z własnych upraw – dodaje Dawid Piechota.
Agata i Dawid Piechota przygodę z rolnictwem zaczynali 10 lat temu.
– Na początku był to tylko dodatek do ekologicznego gospodarstwa, które przejęliśmy po rodzicach. W 2010 roku podjęliśmy ważną decyzję, przechodzimy na ekologię. Od tej pory staramy się tworzyć smaki, jakie sami chcielibyśmy gościć na naszych stołach – mówi Dawid Piechota.
– Chcemy rozszerzać ofertę upraw i przetworów owocowych. Wciąż wzbogacać ją o nowe smaki i zapachy – dodaje Agata Piechota.
Produkty z gospodarstwa Sad Danków kupić można w sklepach ekologicznych na terenie całego kraju oraz w hurtowniach ekologicznych.