Na okiennym parapecie warto przed Wielkanocą zasiać rzeżuchę. Na jej wyhodowanie wystarczy około 10 dni. Będzie wiosenną dekoracją świątecznego stołu i bogatym źródłem cennych witamin oraz mikroelementów. Młody zielony owies także będzie wielkanocną ozdobą.
Siejemy rzeżuchę
Jak rozpocząć uprawę? W płaskim naczyniu trzeba ułożyć watę i obficie posypać ją nasionkami. Następnie całość zwilżyć wodą. Nasiona rzeżuchy zaczną kiełkować już po 1-2 dniach, a rzeżucha będzie gotowa do jedzenia po 7-10 dniach, jednak uprawiana w chłodnych pomieszczeniach może potrzebować kilka dni więcej. Rzeżuchę trzeba podlewać codziennie, niewielkimi porcjami wody. Jeśli chcemy przyśpieszyć proces wzrostu rzeżuchy, najlepiej ustawić ją w dobrze nasłonecznionym miejscu, nie zapominając wtedy jednak o częstszym badaniu wilgotności podłoża i podlewaniu.
Aby przyśpieszyć kiełkowanie, przed rozsypaniem nasionek na watę warto namoczyć je w letniej wodzie i wyłożyć na podłoże dopiero wtedy, gdy napęcznieją i pokryją się śluzowatą substancją. Taki żel z nasionami możemy nakładać nie tylko na płaskie powierzchnie, ale też na przestrzenne formy owinięte wilgotną ligniną.
Rzeżucha ma nie tylko walor dekoracyjny, to również świetny dodatek do potraw, ponieważ ma wiele zdrowotnych właściwości. Rzeżuchą zajadali się starożytni Rzymianie, którzy dostrzegali w niej oznakę witalności i zdrowia. Zawiera jod, chrom, potas, wapń, magnez, siarkę oraz witaminy z grupy B. Polecana jest chorym na cukrzycę, osteoporozę. Rzeżucha jest też świetnym kosmetykiem, poprawia wygląd skóry i paznokci. Dobrze działa także na problemy skórne. Poprawia również trawienie.
Chociaż rzeżuchę tradycyjnie wysiewamy na Wielkanoc, warto pamiętać o niej przez cały rok, ze względu na jej charakterystyczny ostry – pieprzny smak oraz spore wartości odżywcze.
Uwaga! Z nasion rzeżuchy otrzymuje się bardzo wartościowy olej, zawierający 15 proc. nasyconych kwasów tłuszczowych (11 proc. kwas palmitynowy), 38,5 proc. jednonienasyconych kwasów tłuszczowych (21 proc. kwas oleinowy) i 46,5 proc. wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (aż 32,5 proc. kwasu omega-3 – alfa-linolenowego (ALA)). Ponad dwukrotnie większa (i wyższa) zawartość kwasów omega-3 względem kwasów omega-6, czyni olej z nasion rzeżuchy niezwykle wartościowy i przeciwzapalny produkt. Tłoczony na zimno olej z nasion rzeżuchy charakteryzuje się lekko musztardowym zapachem.
Siejemy owies
Uprawa owsa do celów dekoracyjnych także jest łatwa i nie wymaga żadnych umiejętności i zabiegów pielęgnacyjnych. Trzeba tylko przygotować nasiona owsa, ziemię i doniczkę. Ziarna owsa umieścić w doniczce wypełnionej ziemią, a następnie przykryć je cienką warstwą gleby. Miejsce, w którym umieszczamy doniczkę powinno być ciepłe i słoneczne, a ziemia stale wilgotna. Owies wielkanocny można siać także na wacie lub w szkle.
Po około 10 dniach od posadzenia pojawią się małe źdźbła owsa. W pełnej krasie prezentować się będą po około 14 dniach.
Owies wielkanocny umieszczony w doniczce w kształcie skorupki jajka zachwyci oryginalnością.