101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa DAB+ M10D 215,072 MHz
Napisz do nas
Zadzwoń do studia 41 200 20 20
Zoom na wieś
środa, 22 marca, 2023
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • LEKSYKON
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • NOTOWANIA CENOWE
  • KONTAKT
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • LEKSYKON
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • NOTOWANIA CENOWE
  • KONTAKT
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Strona główna AKTUALNOŚCI

Owies – zboże cenne dla zdrowia

Owies / źródło: sodr.pl

Owies / źródło: sodr.pl

Cenią go dietetycy i propagatorzy zdrowego odżywiania. Rośnie też produkcja jego przetworów. Owies zaliczany do żywności funkcjonalnej – czyli o dużym znaczeniu dla naszego zdrowia ma wiele zalet.

– Owies jako roślina uprawna nie wymaga intensywnego nawożenia ani intensywnej ochrony. Często jest uprawiany w gospodarstwach ekologicznych z wykorzystaniem ekologicznych metod produkcji, co wpływa na jego wartość odżywczą i wykorzystanie do produkcji zdrowej żywności – mówi Krzysztof Domagała ze Świętokrzyskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Końskich.

Białko w obłuszczonym ziarnie owsa stanowi od 10 do 23 proc. – najwięcej spośród zbóż. Białka owsa wyróżnia znaczna zawartość globulin (ok. 50-80 proc. masy wszystkich białek) oraz niska zawartość prolaminy i gluteiny (20-25 proc.). Białko owsa ma wysoką wartość biologiczną. Wartość zdrowotną owsa podnosi też obecność aminokwasów egzogennych, takich jak lizyna, treonina i metionina. Owies zawiera także dużo albuminy i globuliny, które stanowią ok. 70 proc. białka owsa. To właśnie ich obecność powoduje korzystne działanie owsa i produktów owsianych na organizm. Białko jest niezbędnym budulcem tkanek, a po spożyciu daje długotrwałe poczucie sytości.

Owies ma dużą zawartością błonnika rozpuszczalnego, którego częścią są beta‑glukany obniżające poziom cholesterolu. Spożywanie beta-glukanów z owsa to potwierdzony naukowo sposób na obniżenie cholesterolu we krwi, porównywalny, jeśli chodzi o skuteczność z działaniem leków antycholesterolowych.

Zawiera też najwięcej tłuszczu ze wszystkich zbóż (4-10 proc.) i w 80 proc. są to nienasycone kwasy tłuszczowe. To przed wszystkim kwasy: oleinowy (29‑53 proc.), linolowy (24‑48 proc.), alfa‑linolenowy (1‑5 proc.). Kwas oleinowy przeciwdziała powstawaniu blaszek miażdżycowych i wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi. Kwas linolowy odpowiada za procesy regeneracji skóry, a jego niedobór skutkuje nadmierną suchością skóry oraz łamliwością włosów i paznokci. Nienasycone kwasy tłuszczowe to podstawa diety obniżającej cholesterol.

Owies zawiera najmniej węglowodanów spośród wszystkich zbóż. Dominuje wśród nich skrobia (37‑55 proc.), jako substancja zapasowa. Istotne są również hemiceluloza i celuloza, które wchodzą w skład błonnika pokarmowego i tworzą strukturę ścian komórkowych. Skrobia wywiera korzystny wpływ na jelito cienkie, wpływając na czas pasażu treści pokarmowej oraz oddziałując na szybkość wchłaniania składników pokarmowych. Niestrawiona skrobia stanowi pożywkę dla mikroflory jelitowej, odpowiadającej za prawidłową pracę układu trawiennego oraz odporność organizmu. Owies jako zboże dostarczające mniej węglowodanów niż inne zboża to pokarm zalecany w profilaktyce cukrzycy i insulinooporności.

Owies i produkty z owsa to źródło związków bioaktywnych o właściwościach przeciwutleniających, które redukują wolne rodniki, przyczyniające się do starzenia się komórek i chorób nowotworowych. Związki bioaktywne owsa poprawiają pracę serca i układu krążenia oraz mają właściwości przeciwzapalne.

Owies to – obok prosa – zboże najbogatsze w składniki mineralne: wapń, magnez, fosfor, żelazo, krzem oraz bardzo ważny dla zdrowia cynk. Cynk wzmacnia odporność, poprawia stan włosów i paznokci, bierze udział w prawidłowym trawieniu białek, zapewnia dobry stan kości i zębów, chroni DNA przed stresem oksydacyjnym. Cynk jest obecny w całych ziarnach, otrębach i płatkach owsianych. Pełne ziarno owsa jest najlepszym źródłem minerałów, występują one głównie w zarodku i okrywie nasiennej. Owies to także źródło witamin: tiaminy, kwasu pantotenowego i witaminy E. Badania naukowe potwierdziły, że suplementowanie witaminy E zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwory: jamy ustnej, gardła, żołądka, i prostaty.

Tagi: owies
Marzena Smoręda

Marzena Smoręda

Redakcja Publicystyki, dziennikarz

Zobacz również

Fot. pixabay.com
AKTUALNOŚCI

Jest pierwszy w 2023 roku przypadek ptasiej grypy w Świętokrzyskiem

PrzezMarzena Smoręda
22 marca 2023

O pierwszym w 2023 r. przypadku wysoce zjadliwej grypy ptaków na terenie województwa świętokrzyskiego poinformował Świętokrzyski Wojewódzki Lekarz Weterynarii. Wirus...

Czytaj więcej
Fot. Pixabay

Ile kosztują zwierzęta, mleko i jaja w Świętokrzyskiem?

22 marca 2023
XXVIII Międzynarodowe Targi Techniki Rolnej „Agrotech”

Tysiące osób zachwycone targami Agrotech i Las-Expo 2023

22 marca 2023
Światowy Dzień Wody / źródło: Depositphotos

Światowy Dzień Wody 2023 i jej ochrona w rolnictwie

21 marca 2023

KALENDARZ KONSUMENTA I ROLNIKA

0 Events loaded

 

  • Dzisiaj

    0

    Nic nie znaleziono

  •  

  •  

  •  

  •  

Kalendarz
    Kategoria
      Organizator
        Lokalizacja
          Polecane
          • Tylko promowane
          • Dołącz
          • Wyklucz
          Zobacz więcej

          No events found

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          Nie masz żadnych eventów na ten dzień

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          No mapped events found in this timeline

          Radio Kielce - największe radio w regionie świętokrzyskim

          FM 90,4 MHz | 100,0 MHz Włoszczowa
          215,072 MHz / KANAŁ 10D

          ul. Radiowa 4, 25-317 Kielce
          tel. 41 368 12 00
          fax. 41 344 65 44
          radio@radiokielce.pl

          Obserwuj nasze profile

          Brak wyników
          Zobacz wszystkie wyniki
          • AKTUALNOŚCI
          • KALENDARZ
          • LEKSYKON
          • KULINARIA
          • KOMUNIKATY
          • NOTOWANIA CENOWE
          • KONTAKT

          Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" SA 2023.