Nowalijki, chrzan, ćwikła, jaja – to najchętniej kupowane produkty w ostatnim tygodniu przed Świętami Wielkanocnymi. Chętnych jest wielu, towaru nie brakuje, ceny nieco wyższe niż przed rokiem – poinformował ekspert rynku rolnego Maciej Kmera.
Bronisze przede wszystkim specjalizują się w sprzedaży hurtowej owoców i warzyw; właściciele restauracji, cateringów, warzywniaków czy stoisk na bazarach robią zapatrzenie „w ostatniej chwili”, by warzywa na świątecznym stole były świeże. Szczyt kupujących przypada więc na przedświąteczny tydzień, a właściwie na środek tygodnia, niektórzy jeszcze dokupują np. nowalijki w sobotę przedświąteczną – tłumaczył ekspert.
Zaznaczył, że w tym okresie znacznie więcej kupowanych jest warzyw niż owoców. Są ogórki, pomidory, koperki, szczypiorki, rzodkiewki, czosnek, buraki – wyliczał. Dodał, że są to na ogół krajowe produkty, choć także można nabyć importowane.
– Polskich warzyw szklarniowych i spod folii jest mało, bo tegoroczny kwiecień jest dość zimny. Uprawy trzeba ogrzewać i naświetlać. Odbija się to oczywiście na cenach np. pomidory malinowe kosztują obecnie ok. 15 zł/kg tj. niemal tyle, ile zimą. Ogórki są także drogie, trzeba za nie zapłacić ponad 10 zł/kg. Podaż jest stosunkowo mała stąd nie ma „parcia” na obniżenie cen – dodał ekspert.
Warzywa importowane są drogie – np. jest koperek, sprowadzany z Włoch kosztuje 3-3,75 zł za pęczek, bakłażany (8-10 zł/kg) i cukinie (12-15 zł/kg) pochodzące z Hiszpanii. Nadal na wysokim poziomie utrzymują się ceny krajowej kapusty białej, (1,45-1,8 zł/kg), kapusty kiszonej (3,9-4,25 zł/kg), kapusty czerwonej 91,9-3,0 zł/kg). Cena buraków ćwikłowych dochodzi do 1,8 zł/kg; marchew krajowa kosztuje ok. 1,2 zł/kg, a holenderska – 1,5 zł/kg.
– Na rynku swoje stoiska prowadzi czterech hurtowników jaj. Jest to dobry okres na handel tymi produktami. Sprzedawane są jaja z chowu klatkowego, ze ściółki, wolnego wybiegu i ekologiczne. Ceny są zróżnicowane od 0,6 zł do 1,2 zł za jajo. Najchętniej kupowane są jaja duże z wolnego wybiegu, te kosztują 0,8 zł/szt. – poinformował Kmera.
– Kupowane są też oczywiście produkty, które powinny znaleźć się na wielkanocnym stole takie jak chrzan, korzeń chrzanu, ćwikła i żur – dodał ekspert.
Ceny warzyw są nieco wyższe niż przed rokiem. W ciągu roku (7.04.22 /7.04 21) najbardziej podrożała kapusta czerwona (o 212 proc.), buraki ćwikłowe (164 proc.), ziemianki (100 proc.), ale tańsze są pory, marchew czy rzodkiewka. Wartość koszyka, w którym znalazły się podstawowe warzywa (14 pozycji) jest o 13,2 proc. wyższa niż przed rokiem.
Natomiast jeżeli wziąć pod uwagę wszystkie owoce i warzywa krajowe i z importu sprzedawane na rynku hurtowym w Broniszach, to były one droższe rdr. (na 7.04) zaledwie o 2,43 proc., a na 13.04. – już o 10 proc. Wartość koszyka zmienia się co tydzień, najwyższe ceny owoców i warzyw odnotowano 31 grudnia 2021 r., było to 18,33 proc. rdr.