101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa DAB+ M10D 215,072 MHz
Napisz do nas
Zadzwoń do studia 41 200 20 20
Zoom na wieś
piątek, 27 czerwca, 2025
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Strona główna AKTUALNOŚCI

Pączek wczoraj i dziś

W wielu domach trwają już przygotowania do tłustego czwartku. W tym najsłodszym dniu w roku tradycją jest zjadanie pączków, których historia sięga ponoć czasów starożytnego Rzymu, gdzie były przyrządzane w formie kul chlebowych nadziewanych słoniną. Przed wiekami były też serwowane na naszych stołach, obok innych tłustych, mięsnych potraw.

Zanim słodkie pączki zagościły w polskiej kuchni, a było to prawdopodobnie w XVI wieku, miały wytrawny smak i były twarde jak kamień.

W tym roku tłusty czwartek przypada 27 lutego, a więc w wielu domach trwają już przygotowania do tego święta.

– Pachnie olejem, wanilią, drożdżami. Niektórzy porywają się na smażenie pączków z pysznym nadzieniem różanym, śliwkowym czy wiśniowym. Niektórzy rozgrzewają tłuszcz, aby smażyć chrust, faworki. A ksiądz Siarkowski odnotował na Ponidziu zapustny, mięsopustny przysmak nazywany grzybkiem. Potrzebna była mąka pszenna, mleko i jajka. Wystarczyło zagnieść ciasto i smażyć je na skwarkach albo smalcu. To był smakołyk ponidziański, którym raczono się na koniec karnawału – mówi Aleksandra Imosa, przewodniczka po Parku Etnograficznym w Tokarni.

Skąd zwyczaj jedzenia pączków?

– Bo przed pożegnaniem na 40 dni z mięsem trzeba się było najeść i nacieszyć smakołykami, a za takie uchodziły grzybki czy pączki. Trzeba było uzupełnić na zapas kalorie. Ten pączek, który znany obecnie polukrowany, puszysty, słodki zanim przyjął obecnie znaną nam postać zmieniał się. Był robiony z ciasta bardziej wytrawnego, bywały w nim skwarki. W przekazach są informacje, które mówią o tym, że dawne pączki był tak twarde, że gdy rzucić nim w drugiego człowieka, mógł zrobić siniak. Dawniej były po prostu twarde i ze słodyczami nie miały nic wspólnego – wyjaśnia Aleksandra Imosa.

Udostępnij237Tweet148Wyślij

KALENDARZ KONSUMENTA I ROLNIKA

0 Events loaded

 

  • Dzisiaj

    0

    Nic nie znaleziono

  •  

  •  

  •  

  •  

Kalendarz
    Kategoria
      Organizator
        Lokalizacja
          Polecane
          • Tylko promowane
          • Dołącz
          • Wyklucz
          Zobacz więcej

          No events found

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          Nie masz żadnych eventów na ten dzień

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          No mapped events found in this timeline

          Radio Kielce

          Radio Kielce - największe radio w regionie świętokrzyskim

          101,4 MHz Świętokrzyskie | 90,4 MHz Kielce | 100,0 MHz Włoszczowa | 215,072 MHz / KANAŁ 10D

          ul. Radiowa 4, 25-317 Kielce
          tel. 41 368 12 00
          fax. 41 344 65 44
          radio@radiokielce.pl

          Obserwuj nasze profile

          Brak wyników
          Zobacz wszystkie wyniki
          • AKTUALNOŚCI
          • KALENDARZ
          • KULINARIA
          • KOMUNIKATY
          • PORTALE RADIA KIELCE
            • Radio Kielce
            • Folk Radio
            • Podcasty Radia Kielce
            • Centrum Edukacji Medialnej
            • Projekt Praca
            • Wielka literatura w cyfrowym świecie

          Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" SA 2024.