W produkcji owoców jagodowych takich jak truskawka, borówka, malina, porzeczka czy jeżyna ważne jest wiele czynników wpływających na jakość produkcji, w tym dobór odmiany, nawożenie, prawidłowa ochrona roślin czy nawadnianie. Bardzo ważne jest też przestrzeganie zasad prawidłowego zbioru owoców i odpowiednie postępowanie z nimi po zbiorze.
Owoce deserowe powinny być dobrej jakości, jędrne, odrzucone te drobne, pęknięte czy nieodpowiednio wybarwione. Aby zachować dobrą jakość po zbiorze należy je też schłodzić. Dla konsumentów znaczenie ma jakość produktów, ale też sposób ich przygotowania do sprzedaży. Każdy produkt powinien odpowiednio się prezentować, a opakowanie powinno być bezpieczne i dostosowane do rodzaju owoców. Delikatne owoce jagodowe muszą mieć odpowiednie zabezpieczenie i ochronę przed uszkodzeniami mechanicznymi.
Obecnie producenci opakowań oferują różnorodne rodzaje opakowań, najczęściej stosowane materiały do produkcji opakowań to plastik, folia, karton, papier i drewno. Opakowania muszą zapewnić odpowiednią prezentację owoców oraz wentylację, która zapewni cyrkulację powietrza wewnątrz pojemnika, dzięki czemu okres przydatności owoców do spożycia jest dłuższy. Odpowiednio dobrane opakowanie minimalizuje uszkodzenia mechaniczne na jakie narażone są delikatne owoce jagodowe podczas transportu.
Opakowania dostępne na rynku mają różną pojemność, są opakowania o pojemności 125 g, 250 g, 500 g, 750 g oraz 1000 g, mogą być z wieczkiem lub bez. W marketach mamy najczęściej owoce w opakowaniach plastikowych różnego kształtu i o różnej pojemności. Takie pojemniki mają etykietę z logo gospodarstwa, co pozwala na szybkie rozpoznanie producenta i jest doskonałą reklamą. Zachowane są walory estetyczne i możliwe jest zachowanie owoców w dobrym stanie przez dłuższy okres. Opakowanie na pewno wpływa na wzrost ceny owoców, ale pozwala na zachowanie ich wysokiej jakości.
Opakowania kartonowe to różnej wielkości skrzynki, łubianki i innego kształtu opakowania tekturowe, mają niewielką masą i są poręczne. Dostarczane są w postaci niezłożonej, odpowiednio wykroje, łatwe do złożenia i łatwe w transporcie, zajmują też mało miejsca. Do transportu mogą być układane w zbiorczych większych skrzynkach.
Masa papierowa to rzadziej używany surowiec do wytwarzania opakowań na owoce miękkie, choć przez wielu konsumentów uważany za „ekologiczny”. Tego typu opakowania, także różnej pojemności, można spotkać w pakowaniu owoców przeznaczonych na rynki lokalne, gdzie owoce nie muszą być transportowane na dalekie odległości. Opakowania takie mogą być dowolnie zadrukowane i układane w zbiorczych, np. w plastikowych skrzynkach.
Na rynkach lokalnych często spotykamy się ze sprzedażą truskawki, maliny czy borówki w łubiankach drewnianych o pojemności 1 kg czy 2 kg, które są wytrzymałe i wykonane z naturalnych materiałów.
Każdy producent dobór opakowań musi dostosować do wielkości produkcji, rodzaju odbiorcy, odległości na jaką są transportowane owoce oraz miejsca sprzedaży.
Wiesława Kaczorek