Do wciąż drożejących produktów dołączyła ostatnio papryka. Obecnie kilogram tego warzywa kosztuje 30, a nawet 40 zł! Za jedną sztukę średnio płaci się… 10 zł.
Ceny warzyw rosną z tygodnia na tydzień. Coraz droższa jest obecnie nie tylko cebula, która obecnie kosztuje już 6-7 zł za kilogram, ale i papryka. O cenach tych warzyw decyduje podaż na rynku. Kiedy podaż spada podaż, rosną ceny. Papryki jest obecnie mniej, co ma związek z niesprzyjającą pogodą w Hiszpanii, Włoszech czy Maroku, czyli rejonach warzyw ciepłolubnych, gdzie uprawia się paprykę i pomidory.
W sklepach można kupić w tej chwili paprykę w cenach 30, a nawet 40 zł za kilogram. Średnia cena 1 kg papryki czerwonej z importu w skupie w Broniszach wynosi obecnie już ponad 20 zł, podczas gdy w listopadzie ubiegłego roku za kilogram krajowego warzywa należało zapłacić przeciętnie 7,25 zł.
– W moim sklepie kilogram papryki z tygodnia na tydzień kosztuje coraz więcej – mówi pani Magda z kieleckiego sklepu z owocami i warzywami. – Klienci łapią się za głowę kupując paprykę w cenie 30 złotych za kilogram. Najczęściej biorą tylko jedną sztukę, bo muszą za nią zapłacić około 10 złotych. Mówią, że na niektórych stoiskach w Kielcach czerwona papryka kosztuje już 40 złotych za kilogram – informuje sprzedawczyni.
Papryka bywa tańsza jedynie w promocjach, które odbywają się w supermarketach czy dyskontach.