Trwają prace nad projektem „Paszportyzacja polskiej żywności” zainicjowane na wniosek uczestników łańcucha dostaw, która ma przynieść szereg korzyści. Pilotaż – pierwszy etap projektu trwa do końca marca 2023 r.
Projekt „Paszportyzacja polskiej żywności” ma na celu budowę cyfrowego systemu IT, który zagwarantuje efektywne monitorowanie i identyfikowanie informacji o produktach rolno-spożywczych w łańcuchu dostaw, tj. w drodze od pola do stołu. Jeśli zostanie wdrożony, system ten udostępni szerokie informacje o produkcie żywnościowym, a polski sektor rolno-spożywczy może zyskać narzędzie, w którym znajdą się wiarygodne, rzetelne i niepodrabialne informacje o produkcie żywnościowym.
Uczestnicy łańcucha dostaw, w tym z rynku wołowiny, wieprzowiny i ziemniaka, mówią, że obecnie na rynku występuje szereg problemów, które wpływają hamująco i ograniczająco na rozwój sektora rolno-spożywczego. Wśród trudności wskazywali m.in.:
- spadające zaufanie do przejrzystości łańcucha dostawi i produktu finalnego,
- wysokie koszty i nieskuteczność systemów opartych na papierowych i tradycyjnych rozwiązaniach IT – szczególnie dla małych producentów,
- rosnącą liczbę podmiotów zaangażowanych w łańcuch dostaw oraz przypadki zanieczyszczeń i skażenia żywności,
- rosnące zapotrzebowanie na szybko i łatwo dostępne informacje o produkcie żywnościowym, w tym pochodzenie, przetwarzanie i drodze od producenta do konsumenta,
- rosnącą liczbę konkurencyjnych certyfikatów, związane z tym ryzyko nadużyć oraz wysoka podatność na oszustwa, korupcję i błędy.
Wdrożenie projektu może przynieść wiele korzyści, jak m.in:
- wzrost pozytywnego wizerunku produkowanej w Polsce żywności,
- wsparcie zrównoważonego rozwoju branży rolno-spożywczej w zakresie możliwości eksportowych poprzez umocnienie wizerunku polskich marek na arenie międzynarodowej,
- ograniczenie kosztów działań inspekcyjnych oraz ograniczenie wycofywania partii towarów z łańcucha dostaw,
- ograniczenie przypadków fałszowania żywności,
- spersonalizowana oferta produktowa dla konsumenta 4.0,
- optymalizacja procesów zarządzania produkcją, m.in. poprzez możliwość dokonywania rejestracji zdarzeń (w stadzie, na polu), analizę rentowności produkcji oraz prowadzenie ewidencji zabiegów (pielęgnacyjnych, weterynaryjnych, nawożeń, itp.),
- wzrost cen za surowce/produkty wytworzone w gospodarstwie poprzez osiągnięcie korzystnej pozycji negocjacyjnej i pozycji konkurencyjnej podmiotu w łańcuchu dostaw umożliwiającemu w prosty sposób identyfikowanie produktu,
- wzrost efektywności procesu raportowania informacji o produkcji w gospodarstwie rolnym – oszczędność czasu przy wypełnianiu dokumentacji w niekompatybilnych bazach danych.
Pierwsza faz projektu ma na celu praktyczne sprawdzenia możliwości zbudowania jednego, w pełni kompatybilnego systemu IT dla różnorodnych produktów żywnościowych. Końcowym rezultatem realizacji pilotażu będzie możliwość wygenerowania pełnego zakresu „paszportów” oraz udostępnienie uczestnikom rynku informacji potwierdzających autentyczność, jakość i bezpieczeństwo żywności. Pilotaż trwa do końca marca 2023 r.