Paszportyzacja polskiej żywności polega na budowie cyfrowego systemu gwarantującego efektywne monitorowanie i identyfikowanie informacji o produktach rolno-spożywczych w łańcuchu dostaw, to jest od pola do stołu. Rozstrzygnięto konkurs i wybrano najlepszy pomysł na najbardziej skuteczne śledzenie naszych produktów.
Naukowa i Akademicka Sieć Komputerowa – PIB właśnie rozstrzygnęła konkurs dotyczący paszportyzacji polskiej żywności pod nazwą System dla śledzenia zdarzeń w produkcji wieprzowiny oraz w produkcji wołowiny.
Celem konkursu był wybór najlepszej koncepcji rozwiązania dla monitorowania zdarzeń występujących podczas cyklu produkcyjnego mięsa wieprzowego i mięsa wołowego oraz wdrożenie tego rozwiązania u uczestników pilotażu, który jest realizowany w ramach projektu Paszportyzacja polskiej żywności.
Pierwsze miejsce przyznano firmie IDFS Sp. z o.o, której przyznano nagrodę pieniężną w kwocie 12 000 zł. Zwycięzca rozwiązania konkursowego otrzyma zaproszenie do negocjacji w sprawie udzielenia zamówienia publicznego w trybie zamówienia z wolnej ręki, gdzie szacowana wartość umowy wynosi: 2 500 000 zł netto (3 075 000 zł brutto).
Organizatorem konkursu była Naukowa i Akademicka Sieć Komputerowa – Państwowy Instytut Badawczy, tj. Zleceniobiorca Pilotażu w ramach projektu Paszportyzacja polskiej żywności koordynowanego przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa i nadzorowanego przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Po jego wdrożeniu polski sektor rolno-spożywczy może zyskać system IT, w którym znajdą się wiarygodne, rzetelne i niepodrabialne dane o produkcie rolno-spożywczym.