Pasztetowa od Płytów z Gatnik w powiecie koneckim, w gminie Końskie, brała udział w konkursie Nasze Kulinarne dziedzictwo – Smaki Regionów. Prezentowana w Tokarni zachwyciła smakiem.
Pasztetowa z Gatnik produkowana jest w rodzinnej firmie Płytów od 1997 roku. Ma tradycyjną recepturę, na którą składają się odpowiednio dobrawione składniki, wśród których są: kasza manna, policzki wieprzowe i wątróbka.
Jak mówiła właścicielka Barbara Płyta, amatorów smaku pasztetowej – wędliny, która od lat kojarzy się ze swojskimi wyrobami wędliniarskimi, nie brakuje.
– Pasztetową z Gatnik znają mieszkańcy wielu miejscowości, ponieważ kupić ją można, podobnie jak inne wyroby z naszej lokalnej wytwórni, nie tylko na miejscu, w Gatnikach, ale i w autosklepach, należących do firmy – mówiła Barbara Płyta.
Przypomnijmy, że Rodzinna Wytwórnia Wędlin tradycyjnych u Płytów posiada Certyfikat przynależności do szlaku Kulinarnego Świętokrzyska Kuźnia Smaków. Kiełbasa swojska od Płyty w 2012 roku zdobyła I miejsce w konkursie wojewódzkim Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów. Tradycyjne metody produkcji oparte na dobrym surowcu pozyskiwanym od dostawców z woj. świętokrzyskiego, dobrze dobrane naturalne przyprawy oraz właściwe wędzenie w wędzarni tradycyjnej opalanej drewnem jak również własne, sprawdzone receptury gwarantują wyroby niskoprzetworzone, o wysokiej jakości zdrowotnej i walorach smakowych. Wszystkie wyroby można zakupić na miejscu w sklepiku przy masarni oraz w sklepach współpracujących z przetwórnią.