101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa DAB+ M10D 215,072 MHz
Napisz do nas
Zadzwoń do studia 41 200 20 20
Zoom na wieś
poniedziałek, 19 maja, 2025
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Strona główna AKTUALNOŚCI

Pasztetówka z Gatnik smakowała na konkursie Nasze Kulinarne dziedzictwo – Smaki Regionów 2023

Pasztetowa z Gatnik oceniana była podczas konkursu Nasze Kulinarne dziedzictwo – Smaki Regionów 2023 w Tokarni / Fot. Marzena Smoręda

Zdjęcie z ubiegłorocznego konkursu „Nasze Kulinarne dziedzictwo – Smaki Regionów 2023” w Tokarni / Fot. Marzena Smoręda

Pasztetowa od Płytów z Gatnik w powiecie koneckim, w gminie Końskie, brała udział w konkursie Nasze Kulinarne dziedzictwo – Smaki Regionów. Prezentowana w Tokarni zachwyciła smakiem.

Pasztetowa z Gatnik produkowana jest w rodzinnej firmie Płytów od 1997 roku. Ma tradycyjną recepturę, na którą składają się odpowiednio dobrawione składniki, wśród których są: kasza manna, policzki wieprzowe i wątróbka.

Jak mówiła właścicielka Barbara Płyta, amatorów smaku pasztetowej – wędliny, która od lat kojarzy się ze swojskimi wyrobami wędliniarskimi, nie brakuje.

– Pasztetową z Gatnik znają mieszkańcy wielu miejscowości, ponieważ kupić ją można, podobnie jak inne wyroby z naszej lokalnej wytwórni, nie tylko na miejscu, w Gatnikach, ale i w autosklepach, należących do firmy – mówiła Barbara Płyta.

Przypomnijmy, że Rodzinna Wytwórnia Wędlin tradycyjnych u Płytów posiada Certyfikat przynależności do szlaku Kulinarnego Świętokrzyska Kuźnia Smaków. Kiełbasa swojska od Płyty w 2012 roku zdobyła I miejsce w konkursie wojewódzkim Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów. Tradycyjne metody produkcji oparte na dobrym surowcu pozyskiwanym od dostawców z woj. świętokrzyskiego, dobrze dobrane naturalne przyprawy oraz właściwe wędzenie w wędzarni tradycyjnej opalanej drewnem jak również własne, sprawdzone receptury gwarantują wyroby niskoprzetworzone, o wysokiej jakości zdrowotnej i walorach smakowych. Wszystkie wyroby można zakupić na miejscu w sklepiku przy masarni oraz w sklepach współpracujących z przetwórnią.

Tagi: KońskieNasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów
Udostępnij234Tweet146Wyślij
Poprzedni wpis

Do czego potrzebny jest roślinom potas?

Następny wpis

Wanilia i Migdały z Małyszyna z główną nagrodą w konkursie Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów 2023

Marzena Smoręda

Marzena Smoręda

Redakcja Publicystyki, dziennikarz

Następny wpis
Farsz z kaszy gryczanej niepalonej z otrzymał nagrodę główną w Świętokrzyskim finale konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo / Fot. Marzena Smoręda

Wanilia i Migdały z Małyszyna z główną nagrodą w konkursie Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów 2023

KALENDARZ KONSUMENTA I ROLNIKA

0 Events loaded

 

  • Dzisiaj

    0

    Nic nie znaleziono

  •  

  •  

  •  

  •  

Kalendarz
    Kategoria
      Organizator
        Lokalizacja
          Polecane
          • Tylko promowane
          • Dołącz
          • Wyklucz
          Zobacz więcej

          No events found

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          Nie masz żadnych eventów na ten dzień

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          No mapped events found in this timeline

          Radio Kielce

          Radio Kielce - największe radio w regionie świętokrzyskim

          101,4 MHz Świętokrzyskie | 90,4 MHz Kielce | 100,0 MHz Włoszczowa | 215,072 MHz / KANAŁ 10D

          ul. Radiowa 4, 25-317 Kielce
          tel. 41 368 12 00
          fax. 41 344 65 44
          radio@radiokielce.pl

          Obserwuj nasze profile

          Brak wyników
          Zobacz wszystkie wyniki
          • AKTUALNOŚCI
          • KALENDARZ
          • KULINARIA
          • KOMUNIKATY
          • PORTALE RADIA KIELCE
            • Radio Kielce
            • Folk Radio
            • Podcasty Radia Kielce
            • Centrum Edukacji Medialnej
            • Projekt Praca
            • Wielka literatura w cyfrowym świecie

          Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" SA 2024.