Chałka zdobna z Piekarni R. Dobrowolski w Kielcach ogłoszona została najlepszym produktem żywnościowym w kraju i otrzymała prestiżową nagrodę „Perła” podczas targów Smaki Regionów, które odbywały się od 29 września do 1 października 2023 roku w Poznaniu.
Halina Dobrowolska, właścicielka piekarni, zdradziła nam dlaczego jej wypiek jest wyjątkowy i od 77 lat niezmiennie cieszy się uznaniem klientów.
– To jest chałeczka, którą produkujemy nieprzerwanie od 1946 roku według tego samego przepisu. Zresztą, wszystkie nasze produkty mają niezmienianą od początku recepturę. Myślę, że właśnie tym ten słodki wypiek zjednał sobie uznanie jury. Dawniej wypiekaliśmy chałkę raz w tygodniu, to był wówczas rarytas, obecnie, kiedy społeczeństwo stało się bogatsze, jest w naszych sklepach dostępna codziennie – mówi mistrzyni piekarstwa.
Niezmienne od 1946 roku receptury, smak, naturalność i pasja do pieczenia to atuty Piekarni R. Dobrowolski, która została założona po II wojnie światowej przez Edwarda Stasińskiego, żołnierza Września 1939, dziadka obecnych właścicieli, którzy są już trzecim pokoleniem kultywującym rodzinny fach.
– Według mnie „Perła” jest uhonorowaniem ciężkiej pracy piekarza. To najważniejsza w kraju nagroda dla producenta żywności. Naszej chałce zdobnej przyznała ją krajowa kapituła ogólnopolskiego konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów, która co roku honoruje wyjątkowe produkty tradycyjne. W tym roku wręczenie „Pereł” odbyło się podczas organizowanych w Poznaniu targów Smaki Regionów na przełomie września i października.
W czym tkwi sekret wyjątkowego smaku kieleckiej chałki? – Chałka zdobna, robiona na rozczynie, pleciona, pieczona z czterech albo sześciu lęgów i posypana kruszonką z masła jest bardzo smaczna i uwielbiana przez kielczan, ma obniżoną zawartość cukru i tłuszczu. Polecana jest także dla osób cierpiących na przypadłości diabetologiczne. Jest to spowodowane tym, że my, piekarze nie mogliśmy mieć takiej samej ilości, co cukiernicy! By jednak mieć różnorodny asortyment, zdecydowaliśmy się na taki smakołyk – mówi Halina Dobrowolska.
Zdobna chałka wypiekana jest w ceramicznym piecu, który działa od momentu założenia piekarni.
– Jesteśmy jedyną piekarnią w Kielcach, którą prowadzi już trzecie pokolenie udokumentowanych mistrzów piekarstwa – dodaje Halina Dobrowolska.