Statuetka kulinarnej Perły, przyznawana w konkursie „Nasze kulinarne dziedzictwo – smaki regionów” to najważniejsze osiągnięcie w zakresie produktów lokalnych. W tym roku zdobyło je czterech świętokrzyskich producentów, wśród nich Małgorzata i Rafał Zacharscy z Małyszyna w powiecie starachowickim.
Pasieka należąca do rodziny Zacharskich liczy 60 rodzin pszczelich i ma charakter wędrowny.
– Pozyskujemy miód rzepakowy, faceliowy, mniszkowy, lipowy, spadziowy ze spadzi iglastej i gryczany oraz właśnie nagrodzony miód wielokwiatowy. Naszą specjalnością jest miód duo, czyli dwa rodzaje miodu w jednym słoiku – mówi Rafał Zacharski.
Zdobycie kulinarnej Perły to ogromne wyróżnienie – zaznaczają właściciele.
– W naszym powiecie przez wiele lat tylko trzech producentów zostało docenionych tym tytułem, my mamy czwartą Perłę. To dla nas zaszczyt i powód do dumy, ale także motywacja do dalszej pracy – cieszy się pszczelarz.
Przypomnijmy. Nagrodę Perła 2023 otrzymały:
Pasieka Dobra Pszczoła Rafał Zacharski, powiat starachowicki za miód wielokwiatowy (wiosenny); Aneta Grochowska – RHD Manufaktura Anety, powiat staszowski za powidła szydłowskie; Piotr Suchoń – Gospodarstwo Rybackie Stawy, powiat jędrzejowski za pastę z wędzonego jesiotra oraz Halina Dobrowolska – Piekarnia R Dobrowolski, powiat kielecki za chałkę zdobną.