101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa DAB+ M10D 215,072 MHz
Napisz do nas
Zadzwoń do studia 41 200 20 20
Zoom na wieś
środa, 4 czerwca, 2025
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Strona główna AKTUALNOŚCI

Perliczka dworska z Kikowa

Perliczka Dworska w Kikowie ma wielopokoleniową tradycję przygotowania. Sposób przyrządzania tego specjału jest od lat niezmienny. Perliczka Dworska najczęściej była szykowana na Wielkanoc. Warto podać ją w tym roku na świąteczny stół.

Jak wspominają mieszkańcy Kikowa i okolicznych wsi, przed wojną niewielkie (15-20 sztuk) stada perliczek spotykało się prawie w każdym gospodarstwie. Ich powszechność była związana z niskimi kosztami utrzymania, gdyż dużą część pożywienia zdobywają one samodzielnie. Kików, znajdujący się na terenie Szanieckiego Parku Krajobrazowego, to idealne miejsce dla chowu perliczek. Aby mięso perliczek było smaczne, powinno się je karmić naturalnymi paszami: pszenicą, otrębami pszennymi, śrutą, kaszą jęczmienną, owsem, kukurydzą, grochem, siemieniem lnianym, ziemniakami, bobem, łubinem, wyką, rzepakiem. Najsmaczniejsze jest mięso perliczek pochodzące od młodych kogutków. Gotowało się na nim najczęściej rosół, który był bardzo esencjonalny i mniej tłusty niż rosół z kury. Dawniej perliczka często gościła na stołach w Kikowie, gdyż gospodynie ze wsi pomagały kucharce we dworze. Tam podpatrywały, jak się przyrządza perliczkę, stąd też wywodzi się jej nazwa – Perliczka Dworska. Dwór w Kikowie stoi do dziś.

Składniki: perliczka oprawiona z podrobami, boczek, sól, pieprz, estragon lub majeranek, orzechy włoskie, gruszki, smalec, cukier.

Sposób przygotowania: Podroby z perliczki podsmażyć na smalcu i wymieszać z estragonem lub majerankiem. Perliczkę nadziewać obsmażonymi podrobami i obłożyć ją plastrami boczku. Piec przez ok. 1,5 godziny, polewając od czasu do czasu sosem z pieczenia. Gruszki podsmażyć z cukrem i wymieszać z orzechami. Perliczkę podzielić na części i obłożyć gruszkami z orzechami.

Przepis podała: Teresa Sowula z Kikowa.

Udostępnij234Tweet147Wyślij

KALENDARZ KONSUMENTA I ROLNIKA

0 Events loaded

 

  • Dzisiaj

    0

    Nic nie znaleziono

  •  

  •  

  •  

  •  

Kalendarz
    Kategoria
      Organizator
        Lokalizacja
          Polecane
          • Tylko promowane
          • Dołącz
          • Wyklucz
          Zobacz więcej

          No events found

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          Nie masz żadnych eventów na ten dzień

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          No mapped events found in this timeline

          Radio Kielce

          Radio Kielce - największe radio w regionie świętokrzyskim

          101,4 MHz Świętokrzyskie | 90,4 MHz Kielce | 100,0 MHz Włoszczowa | 215,072 MHz / KANAŁ 10D

          ul. Radiowa 4, 25-317 Kielce
          tel. 41 368 12 00
          fax. 41 344 65 44
          radio@radiokielce.pl

          Obserwuj nasze profile

          Brak wyników
          Zobacz wszystkie wyniki
          • AKTUALNOŚCI
          • KALENDARZ
          • KULINARIA
          • KOMUNIKATY
          • PORTALE RADIA KIELCE
            • Radio Kielce
            • Folk Radio
            • Podcasty Radia Kielce
            • Centrum Edukacji Medialnej
            • Projekt Praca
            • Wielka literatura w cyfrowym świecie

          Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" SA 2024.