Czosnek niedźwiedzi dzięki licznym właściwościom zdrowotnym jest chętnie wykorzystywany w polskiej kuchni. Młoda roślina jest idealnym składnikiem nalewek, sosów, sałatek. Czosnek niedźwiedzi można przechowywać w lodówce nawet przez kilka miesięcy.
Pesto z czosnku niedźwiedziego
Składniki: 150 g liści czosnku niedźwiedziego, 150 ml oliwy z czosnkiem niedźwiedzim, 30 g orzechów laskowych, 10 g nasion słonecznika, 30 g parmezanu, sól, pieprz, sok z cytryny do smaku.
Sposób przygotowania: Liście czosnku myjemy i dokładnie osuszamy. Orzechy i nasiona prażymy na suchej patelni, aż się lekko zarumienią. Ser ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Następnie liście czosnku kroimy i wkładamy do wysokiego naczynia lub miski. Orzechy i nasiona studzimy i rozdrabniamy w moździerzu lub w młynku. Dodajemy wraz ze startym parmezanem do pokrojonych liści czosnku. Całość miksujemy przy pomocy blendera, stopniowo dolewając oliwy. Gdy sos będzie miał gładką konsystencję, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Gotowe pesto przekładamy do czystego i suchego słoiczka, zalewamy oliwą z czosnkiem niedźwiedzim. Należy pamiętać o tym, aby wygładzić wierzch pesto i pozostawić na nim warstwę oliwy – dzięki temu powietrze nie dostanie się do środka i sos dłużej zachowa świeżość.
Przepis podała: Karina Rudzka (archiwum Lasów Państwowych).