Pieczoną gęś nadziewana kaszą gryczaną z borowikami w wykonaniu Koła Gospodyń i Gospodarzy Młodzi Duchem w Chmielniku została uznana za najsmaczniejszą potrawę z gęsiny podczas XIII konkursu kulinarnego Smaki Gęsiny w Chmielniku, który był częścią obchodów Narodowego Święta Niepodległości.
Konkurs, który odbył się w Chmielnickim Centrum Kultury, był areną kulinarnej rywalizacji autorów zgłoszonych do konkursu 10 tradycyjnych potraw z gęsiny przyrządzonych na różne sposoby.
Konkurs, którego patronem był starosta kielecki Tomasz Pleban, jak co roku promował walory smakowe gęsiny i upowszechniał ją jako produkt regionalny. Miał na celu również promocję bogactwa regionalnego dziedzictwa kulinarnego.
W tym roku o tytuł najlepszej potrawy przyrządzonej z gęsiny rywalizowało 10 tradycyjnych potraw. Jury oceniało smak potraw, wygląd, estetykę podania, a także związek potrawy z regionem i jego tradycjami. Ważne było zastosowanie produktu tradycyjnego z Listy Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi dla województwa świętokrzyskiego.
W konkursie na najsmaczniejszą gęś I miejsce zajęło Koło Gospodyń i Gospodarzy Młodzi Duchem z Chmielnika za Pieczoną gęś nadziewaną kaszą gryczaną z borowikami. Oprócz dyplomu i nagrody pieniężnej koło otrzymało w nagrodę żywą gęś. Jury przyznało dwa wyróżnienia: dla KGW ze Śladkowa Małego za pasztet z gęsiny z galaretką porzeczkową i dla Koła Gospodyń i Gospodarzy Wiejskich Holenderki w Holendrach za gołąbki z kaszą gryczaną, gęsiną i sosem grzybowym.