Komisja konkursowa oceniająca smak i jakość pierogów na X Święcie Pieroga Świętokrzyskiego, które odbyło się w Bobrzy, miała trudne zadanie. Pierogów było ponad 25 tysięcy, a smaki farszu mogły zaskoczyć nawet tych najbardziej wybrednych.
Ostatecznie komisja uznała, że najlepsze pierogi przyrządziło Koło Gospodyń Wiejskich „Ciosowianki” z Ciosowej. Koło przygotowało pierogi nadziewane baraniną z dodatkiem chilli, świeżej kolendry i innych przypraw, podane w rosole.
Jak mówił Tomasz Soczomski, reprezentujący KGW „Ciosowianki”, te pierogi nawiązują do kołdunów litewskich.
Drugie miejsce w konkursie zajęły panie z Koła Gospodyń Wiejskich „Macierzanka” za pierogi z jelenia w sosie śliwkowym.
Na trzecim miejscu uplasowały się panie z Koła Gospodyń Wiejskich „Bobrzanki”, które nadziały pierogi farszem z dzika.