Książka „Świętokrzyska tradycja źródłem inspiracji” opracowana przez Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach to bardzo interesująca lektura o tradycji województwa świętokrzyskiego w kulinarnym aspekcie.
Została wydana została w ramach operacji własnej Sieci na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich (SIR) „Zintegrowanie usług okołorolniczych w województwie świętokrzyskim jako innowacyjne narzędzie rozwoju obszarów wiejskich”.
Prezentujemy tradycyjne przepisy zaczerpnięte ze świętokrzyskiej wsi. Niech będą one inspiracją dla młodszego pokolenia i bazą dla rozwoju lokalnej gastronomii i przetwórstwa rolnego oraz wizytówką promującą region świętokrzyski.
Przepisy i zdjęcia zostały udostępnione przez wydawcę – Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach.
Pierogi z kaszanką i kapustą
Składniki: 2,5 kg kaszanki, 1 kg kiszonej kapusty, 1/2 kg cebuli, 1 kg mąki, ciepła woda, 1 jajko, olej, sól, pieprz.
Sposób przygotowania: Kapustę ugotować do miękkości. Po wystygnięciu odcisnąć nadmiar wody, a następnie przekręcić przez maszynkę. Pokroić drobno cebulę i dusić pod przykryciem, aż się zeszkli. Dodać do niej pokrojoną w plastry obraną z osłonki kaszankę i razem zasmażać przez około 10 min na średnim ogniu. Po wystygnięciu wymieszać z kapustą. Dodać przyprawy według uznania. Zagnieść ciasto, dodając ciepłą wodę, jajko, trochę oleju i soli. Po rozwałkowaniu wykroić z ciasta kółka, wypełnić farszem i zlepić pierogi. Wrzucać pierogi do wrzącej, osolonej wody. Gotować do momentu wypłynięcia wszystkich na powierzchnię. Wyjmować z wody łyżką cedzakową. Pierogi można podawać prosto z wody okraszone skwarkami i cebulką lub podpieczone na oleju na złoty kolor.
Przepis podało: Koło Gospodyń Wiejskich Brzezianeczki z Brzezia.