Na wigilijnym stole często goszczą pierogi. Podajemy przepis na wyjatkowe pierogi z pieczarkami i serem mozzarella.
Składniki:
Ciasto:
Mąka pszenna 1 kg
Jajka 4 szt.
Masło ½ kostki
Woda ( letnia) 300 ml
Sól
Wykonanie:
Mąkę i jajka zmieszać rękami. Roztopione masło wlać do wody i dodać do ciasta, dodać szczyptę soli i całość wyrobić na gładką masę.
Farsz
Składniki:
Pieczarki 800g
Cebula 150 g
Ser Gouda 100g
Ser Mozzarella 150 g
Masło ½ kostki
Sól
Pieprz
Wykonanie:
Cebulę kroimy w kostkę i przesmażamy na maśle. Do cebuli dodajemy pokrojone w kostkę pieczarki i całość dusimy aż zmięknie. Gdy farsz ostygnie dodajemy sery starte na grubych oczkach.
Pierogi gotujemy w osolonej wodzie.
Smacznego!