Pierogi nadziewane kandyzowanymi śliwkami wędzonymi z polewą maślano-orzechową i miodem, pierogi faszerowane boczniakami i ziemniakami oraz knedle ze śliwkami uznano za trzy najsmaczniejsze dania w XVII konkursie na Najsmaczniejszą Potrawę Powiatu Kieleckiego pod nazwą „Z pasją nadziane”. Kulinarne zmagania odbyły się w niedzielę, 7 lipca w Bodzentynie.
Pierogi nadziewane śliwkami wędzonymi przygotowało Koło Gospodyń Wiejskich Dary Lasu z Belna w gminie Zagnańsk. To danie otrzymało pierwsze miejsce w konkursie.
Jak mówiła Łucja Dobosz-Drogosz z Koła Gospodyń Wiejskich Dary Lasu, autorka potrawy, pierogi nadziewane śliwkami wędzonymi, polane sosem orzechowym są popularnym daniem w jej rodzinnym domu. Przepis ma od swojej babci, także członkini koła gospodyń wiejskich, która kulinarne przepisy zapisywała w zeszycie.
Jak przyrządzić takie pierogi?
– Śliwki wędzone trzeba przez chwilę trzymać w lekko osłodzonym wrzątku, a następnie je rozgnieść. Takim farszem nadziewać pierogi, które następnie trzeba polać masłem z pokruszonymi orzechami włoskimi i miodem – mówi gospodyni.
Koło Gospodyń Wiejskich Katarzynianki z gminy Bodzentyn otrzymały miejsce drugie za pierogi faszerowane boczniakami i ziemniakami.
Koło Gospodyń Wiejskich Ostojanki z gminy Nowa Słupia nagrodzono trzecim miejscem za knedle ze śliwkami.
W tegorocznym konkursie pod nazwą „Z pasją nadziane” gotowały 34 Koła Gospodyń Wiejskich, kluby seniora i osoby indywidualne z 11 gmin powiatu kieleckiego.
pod takim hasłem odbywały się tegoroczne zmagania kulinarne, zorganizowane jak zwykle przez Starostwo Powiatowe w Kielcach.
Kulinarnym zmaganiom towarzyszył Powiatowy Przegląd Kapel Ludowych, w którym wystąpili: Kapela Rudkowianie, Kapela Leśnianie, Kapela z Kakonina, Kapela Adaśki, Gminne Koło Gospodarzy z Górna oraz Zespół Ludowy Świętokrzyskie Jodły.