W dniu imienin Zofii, 15 maja, na domowym stole warto postawić pierogi dedykowane nie tylko Zosiom. Na przednówku to smaczne urozmaicenie menu – tanie i oryginalne w smaku – wykorzystujące zapasy z domowej spiżarni.
Pierogi Zosi:
Składniki: 5 dag grzybów suszonych, 6 ziemniaków średniej wielkości, 2 cebule, tłuszcz, sól, pieprz.
Sposób przygotowania: Ziemniaki ugotować, odcedzić i wystudzić. Grzyby namoczyć w ciepłej wodzie, a po upływie pół godziny wodę wylać i nalać świeżej. Zagotować. Gdy będą miękkie, odcedzić i odsączyć z nadmiaru wody, wystudzić. Cebulę pokroić w drobną kostkę i usmażyć na złoty kolor. Ziemniaki i grzyby zmielić w maszynce do mięsa, dodać usmażoną cebulę, wymieszać i doprawić pieprzem i solą do smaku.
Ciasto na pierogi cienko rozwałkować, powycinać kółka szklanką i na każde położyć czubatą łyżeczkę farszu, złożyć na pół i dokładnie zalepić brzegi. Gotować w osolonej wodzie, a gdy wypłyną, wyjąć z wrzątku i wyłożyć na talerze. Podawać z dowolną omastą.
Przepis podała: Danuta Bartosz-Czu (archiwum Lasów Państwowych).