Lasagne, leczo, tarta, musaka, zapiekanka, zupa lub placuszki pieczone na patelni – cukinia inaczej zwana kabaczkiem, to popularne we Włoszech, Francji i Turcji smaczne i zdrowe warzywo, uwielbiane także przez polskich smakoszy.
Cukinia ma łagodny smak i pasuje zarówno do mięsa, jak i ryb czy innych warzyw. Można podawać ją na surowo, smażoną, pieczoną, duszoną, grillowaną lub gotowaną.
Jest warzywem niskokalorycznym, a jej główną zaletą jest smak i to, że sprzyja przemianie materii.
Składniki: 3 łyżki mąki pszennej, 1 jajko, 2 łyżki mleka, 1 mała cukinia, 1 mała cebula, 1 łyżka natki pietruszki lub koperku, olej roślinny, sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania: Mąkę wymieszać w misce ze szczyptą soli i pieprzem oraz roztrzepanym jajkiem. Dodać mleko i wymieszać na jednolitą masę. Obraną cebulę i cukinię ze skórką zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Warzywa oprószyć solą. Odstawić na 10 minut, a następnie odcisnąć z nadmiaru wody. Wsypać zioła i dodać do ciasta, a następnie wymieszać. Smażyć przez około 2-3 minuty na patelni z rozgrzanym tłuszczem, nakładając po 1 łyżce masy. Zrumienione przewrócić na drugą stronę i smażyć przez kolejne 2 minuty. Podawać najlepiej z sosem czosnkowym.