101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa DAB+ M10D 215,072 MHz
Napisz do nas
Zadzwoń do studia 41 200 20 20
Zoom na wieś
wtorek, 20 maja, 2025
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Strona główna AKTUALNOŚCI

Placuszki z cukinii

27.07.2022. Busko-Zdrój. Plac targowy przy ulicy Stawowej. Cukinia. Fot. Marta Gajda-Kruk / Radio Kielce

Fot. Radio Kielce

Lasagne, leczo, tarta, musaka, zapiekanka, zupa lub placuszki pieczone na patelni – cukinia inaczej zwana kabaczkiem, to popularne we Włoszech, Francji i Turcji smaczne i zdrowe warzywo, uwielbiane także przez polskich smakoszy. 

Cukinia ma łagodny smak i pasuje zarówno do mięsa, jak i ryb czy innych warzyw. Można podawać ją na surowo, smażoną, pieczoną, duszoną, grillowaną lub gotowaną.

Jest warzywem niskokalorycznym, a jej główną zaletą jest smak i to, że sprzyja przemianie materii.

Składniki: 3 łyżki mąki pszennej, 1 jajko, 2 łyżki mleka, 1 mała cukinia, 1 mała cebula, 1 łyżka natki pietruszki lub koperku, olej roślinny, sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania: Mąkę wymieszać w misce ze szczyptą soli i pieprzem oraz roztrzepanym jajkiem. Dodać mleko i wymieszać na jednolitą masę. Obraną cebulę i cukinię ze skórką zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Warzywa oprószyć solą. Odstawić na 10 minut, a następnie odcisnąć z nadmiaru wody. Wsypać zioła i dodać do ciasta, a następnie wymieszać. Smażyć przez około 2-3 minuty na patelni z rozgrzanym tłuszczem, nakładając po 1 łyżce masy. Zrumienione przewrócić na drugą stronę i smażyć przez kolejne 2 minuty. Podawać najlepiej z sosem czosnkowym.

PODCASTY RADIA KIELCE

Tagi: cukinia
Udostępnij234Tweet146Wyślij
Poprzedni wpis

W Daleszycach dziękowano za plony

Następny wpis

Wkrótce Dożynki Powiatu Kieleckiego i Gminy Łopuszno

Marzena Smoręda

Marzena Smoręda

Redakcja Publicystyki, dziennikarz

Następny wpis
Kamila Knap – starościna dożynek w Łopusznie / Fot. Starostwo Powiatowe w Kielcach

Wkrótce Dożynki Powiatu Kieleckiego i Gminy Łopuszno

KALENDARZ KONSUMENTA I ROLNIKA

0 Events loaded

 

  • Dzisiaj

    0

    Nic nie znaleziono

  •  

  •  

  •  

  •  

Kalendarz
    Kategoria
      Organizator
        Lokalizacja
          Polecane
          • Tylko promowane
          • Dołącz
          • Wyklucz
          Zobacz więcej

          No events found

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          Nie masz żadnych eventów na ten dzień

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          No mapped events found in this timeline

          Radio Kielce

          Radio Kielce - największe radio w regionie świętokrzyskim

          101,4 MHz Świętokrzyskie | 90,4 MHz Kielce | 100,0 MHz Włoszczowa | 215,072 MHz / KANAŁ 10D

          ul. Radiowa 4, 25-317 Kielce
          tel. 41 368 12 00
          fax. 41 344 65 44
          radio@radiokielce.pl

          Obserwuj nasze profile

          Brak wyników
          Zobacz wszystkie wyniki
          • AKTUALNOŚCI
          • KALENDARZ
          • KULINARIA
          • KOMUNIKATY
          • PORTALE RADIA KIELCE
            • Radio Kielce
            • Folk Radio
            • Podcasty Radia Kielce
            • Centrum Edukacji Medialnej
            • Projekt Praca
            • Wielka literatura w cyfrowym świecie

          Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" SA 2024.