W 2025 roku po raz pierwszy obchodziliśmy Światowy Dzień Mięsa. Polska jest w sektorze mięsnym ważnym graczem na świecie. Statystyczny Polak zjada około 77 kilogramów rocznie.
Ile mięsa i jego przetworów zjada statystyczny Polak?
Spożycie mięsa w Polsce, według badań Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej – Państwowy Instytut Badawczy, w Polsce na każdego mieszkańca wynosi według najnowszych danych z 2023 roku 77,5 kg. Jest to o kilka kilogramów więcej niż średnia europejska. Mieszkańcy naszego kraju zjadają mniej mięsa niż Hiszpanie, ale więcej niż na przykład Niemcy. Spożycie mięsa rośnie.
Na liście naszych mięsnych zakupów króluje kurczak. Kupuje go prawie 60 procent klientów. Po około 15 procent udziału w rynku ma wieprzowina i indyk, a mniej niż 10 procent — wołowina.
Producentów mięsa wspiera w produkcji Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa w ramach różnych programów. Specjalne dofinansowanie kieruje do producentów żywności najwyższej jakości.
Wśród tych działań, jak podaje ARiMR, są między innymi: dopłaty bezpośrednie, a konkretnie ekoschematu Dobrostan zwierząt, o dodatkowe środki mogą się starać hodowcy przestrzegający zasad systemu QMP lub QAFP. Quality Meat Program dotyczy bydła, natomiast Quality Assurance for Food Products odnosi się w tym przypadku do produkcji trzody chlewnej i drobiu.