101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa DAB+ M10D 215,072 MHz
Napisz do nas
Zadzwoń do studia 41 200 20 20
Zoom na wieś
czwartek, 22 maja, 2025
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Strona główna AKTUALNOŚCI

Podpłomyki

Na zdjęciu: podpłomyki / Fot. Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach

Na zdjęciu: podpłomyki / Fot. Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach

Książka „Świętokrzyska tradycja źródłem inspiracji” opracowana przez Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach to bardzo interesująca lektura o tradycji województwa świętokrzyskiego w kulinarnym aspekcie.

Została wydana została w ramach operacji własnej Sieci na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich (SIR) „Zintegrowanie usług okołorolniczych w województwie świętokrzyskim jako innowacyjne narzędzie rozwoju obszarów wiejskich”.

Prezentujemy tradycyjne przepisy zaczerpnięte ze świętokrzyskiej wsi. Niech będą one inspiracją dla młodszego pokolenia i bazą dla rozwoju lokalnej gastronomii i przetwórstwa rolnego oraz wizytówką promującą region świętokrzyski.

W miejscowości Rogów, w gminie Opatowiec, podpłomyki znane są od bardzo dawna, a gospodynie wypiekają je do dziś. Po upieczeniu podpłomyków, gdy piec był już dobrze nagrzany, zawsze wypiekano chleb. Dziś, pomimo różnorodności potraw i wypieków powszechnie dostępnych, pojawiające się na stołach podpłomyki szybko z niego znikają. Podpłomyki najsmaczniejsze są świeżo wyjęte z pieca chlebowego opalanego drewnem, jeszcze ciepłe.

Podpłomyki

Składniki: Ciasto: 2 kg mąki pszennej, 5 dag drożdży, 1 łyżka soli, około 1 litr serwatki lub wody, 1 łyżka cukru.

Masa serowa: 1/2 kg sera twarogowego, 1 szklanka cukru, 4 jajka, 2 ugotowane ziemniaki, 1 cukier waniliowy.

Sposób przygotowania: Zrobić zaczyn. Drożdże rozpuścić w niewielkiej ilości serwatki lub wody (około 1/2 szklanki), z łyżką cukru i odrobiną mąki. Zostawić na noc w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Następnego dnia do zaczynu dolać resztę serwatki, dosypać mąkę i sól. Wyrabiać, aż ciasto zacznie odchodzić od ręki. Odstawić do wyrośnięcia. Wszystkie składniki na masę serową wyrobić.

Rozpalić w piecu. Gdy piec jest już nagrzany, z wyrośniętego ciasta formujemy podpłomyki, włożyć je na łopatę, dodać na wierzch ulubione dodatki np. masę serową, ewentualnie posypać cukrem lub kminkiem. Podpłomyki piec około 20 minut, do czasu zarumienienia.

Przepis podała: Elżbieta Szabla z Koła Gospodyń Wiejskich w Rogowie.

 

Tagi: Busko-ZdrójJędrzejówKazimierza WielkaKielceKońskieOpatówOstrowiec ŚwiętokrzyskiPińczówpodpłomykiSandomierzSkarżysko KamiennaStarachowiceStaszówWłoszczowa
Udostępnij234Tweet147Wyślij
Poprzedni wpis

Ceny towarów i usług wciąż w górę. Co zdrożało najbardziej?

Następny wpis

Zupa szczawiowa z Ponidzia

Marzena Smoręda

Marzena Smoręda

Redakcja Publicystyki, dziennikarz

Następny wpis
Zupa szczawiowa / Fot. Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach

Zupa szczawiowa z Ponidzia

KALENDARZ KONSUMENTA I ROLNIKA

0 Events loaded

 

  • Dzisiaj

    0

    Nic nie znaleziono

  •  

  •  

  •  

  •  

Kalendarz
    Kategoria
      Organizator
        Lokalizacja
          Polecane
          • Tylko promowane
          • Dołącz
          • Wyklucz
          Zobacz więcej

          No events found

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          Nie masz żadnych eventów na ten dzień

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          No mapped events found in this timeline

          Radio Kielce

          Radio Kielce - największe radio w regionie świętokrzyskim

          101,4 MHz Świętokrzyskie | 90,4 MHz Kielce | 100,0 MHz Włoszczowa | 215,072 MHz / KANAŁ 10D

          ul. Radiowa 4, 25-317 Kielce
          tel. 41 368 12 00
          fax. 41 344 65 44
          radio@radiokielce.pl

          Obserwuj nasze profile

          Brak wyników
          Zobacz wszystkie wyniki
          • AKTUALNOŚCI
          • KALENDARZ
          • KULINARIA
          • KOMUNIKATY
          • PORTALE RADIA KIELCE
            • Radio Kielce
            • Folk Radio
            • Podcasty Radia Kielce
            • Centrum Edukacji Medialnej
            • Projekt Praca
            • Wielka literatura w cyfrowym świecie

          Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" SA 2024.